Газпром не буде проти, якщо Тимошенко розбереться з РосУкрЕнерго? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром не буде проти, якщо Тимошенко розбереться з РосУкрЕнерго?

Енергетика
226
"Корумпована, безцеремонно діюча, компанія "РосУкрЕнерго", що є посередником між Росією та Україною, повинна бути ліквідована", - заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в інтерв'ю німецькому виданню "Франкфуртер Альгемайне".
"Російський газовий монополіст "Газпром" недавно дав зрозуміти, що він не проти усунення цього посередника та готовий укласти з Україною угоду на прямі поставки", - уточнила Тимошенко.
У той же час, прем'єр визнала, що й до самого Газпрому в неї є претензії. І в першу чергу Тимошенко не має наміру відмовлятися від неодноразово озвученої нею позиції щодо збільшення вартості транзиту російського газу територією України.
"Починаючи з 2006 року, Росія підняла ціни на газ в 3,5 рази. З іншого боку, ціни на транзит, які Росія платить за свій експорт у Центральну Європу, залишилися майже без змін. Ми не повинні дотримуватися подвійних стандартів, - заявила прем'єр. - Якщо вже Росія хоче встановити ринкові ціни, то вони повинні поширюватися на всі товари та послуги - у тому числі і на транзит та зберігання газу в наших сховищах".
Кореспондент видання уточнив, чи не приведе така позиція Тимошенко (у випадку, якщо російська сторона погодиться на збільшення вартості транзиту) до подорожчання російського газу для Європи, з урахуванням зрослих витрат на транспортування.
"На ці питання повинен відповідати ринок, а не політика, - заявила Тимошенко. - Але в будь-якому разі я думаю, що країни ЄС зацікавлені в довгостроковій політиці ціноутворення. Ринкова ціна на газ, що Росія поставляє в Україну, повинна відповідати ціні на газ на кордоні з ЄС - за винятком видатків на транзит по цій країні. У цей час ми наближаємося до цього рівня".
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас