Україна та ЄБРР обговорили питання залучення інвестицій в енергетику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна та ЄБРР обговорили питання залучення інвестицій в енергетику

Енергетика
219
Міністр палива та енергетики України Юрій Продан і представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у Києві в середу обговорили питання надання кредитів і консультаційних послуг українським енергетичним компаніям, повідомляється в прес-релізі Мінпаливенерго.
За словами Ю.Продана, котрого процитувала прес-служба, в 2008 році пріоритетними напрямками для залучення інвестицій визначені проекти зі збільшення видобутку нафти та газу, розвитку систем транспортування енергоресурсів, будівництва заводу з фабрикації ядерного палива та збільшення видобутку уранової руди. Крім того, передбачається залучення інвесторів при реалізації проектів розвитку енергогенеруючих компаній і будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.
У свою чергу, старший банкір ЄБРР Пол Шапіро запропонував українській стороні послуги із проведення аудита перспективних проектів у нафтогазовій сфері, після якого банк зможе вийти з конкретними пропозиціями з їх кредитування. Він додав, що у випадку чіткого фінансово-економічного обґрунтування проектів банк готовий виділяти значні кошти на модернізацію газотранспортної системи України.
Глава Мінпаливенерго також проінформував представників ЄБРР про намір залучати в пріоритетні проекти приватних інвесторів, відзначивши при цьому необхідність внесення змін у закон України "Про угоду про розділ продукції" з урахуванням досвіду співробітництва України і Vanco Energy Company (США).
Під час зустрічі старший банкір ЄБРР Лис Борго повідомив, що у випадку затвердження урядом України кредитної угоди щодо проекту будівництва лінії електропередачі (ЛЕП) 750 кв Рівненська АЕС-підстанція "Київська", договір про надання кредиту в розмірі EUR150 млн може бути підписаний уже наприкінці лютого під час візиту в Київ президента ЄБРР Жана Лемьєра. Він також підтвердив зацікавленість ЄБРР у реалізації проекту реконструкції електромереж і підстанцій ВАТ "Крименерго".
За підсумками зустрічі сторони вирішили відновити діяльність робочої групи з реформування енергетичної галузі України, план якої на 2008 рік буде затверджений на зустрічі глави Мінпаливенерго із представниками ЄБРР 22 лютого.
ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні: на січень-2008 банк взяв зобов'язання щодо надання інвестицій на суму більше EUR3,2 млрд у рамках більше 158 проектів.
В 2007 році ЄБРР вклав в українську економіку EUR647 млн, що на 19% менше, ніж в 2006 році (EUR797 млн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас