Влада запропонувала бізнесу любов. На трьох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада запропонувала бізнесу любов. На трьох

398
Чому Президент підписав бюджет, у якому поле для перевірок податківцями істотно розширюється? "Мене просто не довели до відома під час підготовки до бюджету" - відповів підприємцям Віктор Ющенко
Зустрічі влади з бізнесом - улюблена "фішка" президента Віктора Ющенка. Почалися вони ще в 2005 році, коли відразу після інаугурації була організована масштабна зустріч глави держави з російськими інвесторами. Через кілька тижнів на такий же "курултай" запросили великий український бізнес. А незабаром - і підприємців "подрібніших".
Цього разу, за задумом Банкової, Форум "Влада та бізнес - партнери" повинен був стати підтвердженням старої тези Віктора Медведчука про те, що "влада сьогодні сильна, як ніколи". Або, принаймні, - єдина. Уперше на зустрічі з бізнесом планувалося представити всі три гілки влади.
Першою в Український дім приїхала прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Через десять хвилин з'явився і Віктор Ющенко в компанії спікера Верховної Ради Арсенія Яценюка.
Президент відразу ж приступив до виконання функцій модератора засідання. І сам надав собі слово для "короткого вступу".
Тривав цей "вступ" біля години, тобто половину із усього запланованого для проведення Форуму часу. При цьому Віктор Ющенко встиг висловити свою думку про європейські ринки, іпотечну кризу в США, а також про світову продовольчу безпеку.
Не обійшов він увагою і свою улюблену тему - експорт українського зерна. Поки Президент уголос підраховував збитки аграріїв, співрозмовники proUA із зернового бізнесу повідомили про відмову уряду збільшувати квоту для трейдерів.
Пожвавлення "у ділових колах" трапилося в той момент, коли Ющенко заговорив про податківців. "Ми повинні як французи: я спочатку люблю фінінспектора, а потім уже жінок" - пожартував Президент.
"За рік податкова накриває перевірками 54% суб'єктів підприємництва. Так про яке співробітництво може йти мова?" - намагався завоювати симпатії присутніх Віктор Андрійович.
Висловивши впевненість у тому, що 2008-й стане останнім роком існування нинішнього Податкового кодексу, Президент знову заговорив про глобальне. І взявся критикувати попередній уряд за нагромадження заборгованості по ПДВ.
Однак, підприємців, що виступали слідом за Ющенком, тема ПДВ турбувала "у другу чергу". Куди більше їх цікавило питання про те, чому Президент підписав бюджет, у якому поле для перевірок податківцями істотно розширюється. "Мене просто не довели до відома під час підготовки до бюджету" - спробував виправдатися Віктор Андрійович.
Юлія Тимошенко, що сиділа поруч, скромно промовчала, і присутні так і не довідалися, чий же уряд "без попередження" повернув в український бізнес позапланові перевірки фіскалів
Однак уже перед закриттям Форуму Юлія Володимирівна не упустила можливості похвалити свою команду.
"Ви ж пам'ятаєте, як в 2005 році наш уряд скасував близько 5 тис. актів і постанов для спрощення системи... Але нам не дали попрацювати" - як би ненароком нагадала вона Президентові. І відразу перейшла в наступ.
Тимошенко запропонувала підприємцям увійти в робочі групи, які будуть створені при Кабміні. Більше того, уже сьогодні всі охочі можуть залишити свої побажання на сайті уряду. Для цього вже викладені і спеціальні таблиці від Європейської бізнес-асоціації. Підприємцям залишилося тільки вписати свої пропозиції.
"Ми поставимо на громадське обговорення Податковий кодекс, щоб ви в електронному режимі та режимі безпосередньої комунікації могли нам підказати, де й що повинно бути спрощено, зменшено. Це основні концептуальні фактори нового Податкового кодексу", - повідомила прем'єр. Вона явно розраховувала здивувати делегатів Форуму "новим підходом" Кабміну до співробітництва з бізнесом. Однак плескати Тимошенко чомусь не стали, хоча до цього оплески звучали на адресу кожного, хто виступав.
Заключну промову (яка, на щастя, виявилася вдвічі коротшою від вступу) Президент присвятив агітації на користь благодійності та меценатства.
По закінченні Форуму підприємці вишикувалися в чергу до гардероба.
- А ти чому не запитав у влади, що вони зробили з обіцяного на попередніх зборах?" - допитувався у свого колеги літній бізнесмен.
- А чого запитувати, я й так знаю. Тобі сказати?" - жартома відповів співрозмовник.
- Не треба, - відповів літній бізнесмен.
Настрій у нього явно був зіпсованим.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас