Розкол у владі чи зміна курсу Кремля? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розкол у владі чи зміна курсу Кремля?

1389
У середу відразу два видних російських чиновники виступили із критикою агресивного зовнішньополітичного курсу Кремля. Як заявили в Москві міністр економіки, віце-прем'єр Олексій Кудрін і глава РАО "ЄЕС" Анатолій Чубайс, непотрібні конфлікти на міжнародній арені загрожують країні відтоком інвестицій. Що це, дивується закордонна преса: розкол в уряді Путіна напередодні виборів? Або в такий спосіб кандидат у президенти Дмитро Медведєв за допомогою соратників показує готовність примиритися із Заходом?
Російські офіційні особи вкрай рідко висловлюють невдоволення політичним курсом привселюдно, вказує британська The Financial Times. Однак Анатолій Чубайс не побоявся виступити досить конкретно: "Нам треба задатися питанням, скільки коштує Росії її конфліктна зовнішня політика?" Олексій Кудрін, у свою чергу, попередив: "Найближчим часом повинні бути уточнені зовнішньополітичні орієнтири, які забезпечать стабільні інвестиції".
Дійсно, при Володимирі Путіні Росія стала поводитися набагато більш войовничо, ніж раніше: стратегічні бомбардувальники відновили патрулювання, розгорівся дипломатичний конфлікт із Великобританією. І хоча Дмитро Медведєв налаштований стосовно Заходу більш дружньо, неясно, чи викличе його прихід до влади помітні зміни курсу і чи погодиться він з доводами урядовців-лібералів, підбиває підсумок The Financial Times.
The Independent акцентує увагу на боротьбі за владу, про яку, на її думку, свідчать заяви Кудріна і Чубайса. Усього за місяць із невеликим до президентських виборів таємна битва в колах правлячої еліти набула відкритого характеру, і слова, що пролунали, свідчать про "розкол в уряді Путіна", вважає оглядач Шон Уолкер.
На даний момент Захід і Росія розходяться з таких питань, як Косово, розміщення американської протиракетної системи в Європі та доля Британської ради. Проте, засуджувати існуючий курс у країні не прийнято, і публічна критика - виняткове явище. Єдине можливе пояснення цьому - боротьба за владу та контроль над фінансовими ресурсами після відходу Путіна, пише журналіст.
У той же час неясно, чи дійсно агресивність Росії відлякує інвесторів. Закордонні компанії скаржаться на бюрократію та корупцію, але багато хто готовий заради гарного прибутку піти на ризик, сполучений з веденням бізнесу в цій країні. Тобто конфлікти на міжнародній арені далеко не головна проблема економіки. "Для того щоб по-справжньому залучити більше інвесторів, нам буде потрібно змінити не зовнішню політику, а внутрішню - забезпечити, щоб суди стали більш незалежними і щоб менше людей брали хабарі", - наводить видання слова політолога Леоніда Радзиховського.
Німецька Die Presse пропонує подумати: що якщо Кудрін і Чубайс діяли за вказівкою майбутнього президента Дмитра Медведєва? Схоже, обидва політика входять у найближче оточення спадкоємця, а тому виступають провісниками зміни курсу в російській зовнішній політиці.
Не можна відкидати, що в атаку їх відправив сам Медведєв, що бажає вивчити реакцію своїх суперників-силовиків, пише газета, не відкидаючи, однак, що вся ця історія може виявитися черговою політико-пропагандистською інсценівкою, покликаною розбудити на Заході надії на нового шефа Кремля. Так чи інакше, резюмує Die Presse, варто знову набратися терпіння та чекати появи такої Росії, що нарешті дасть відповіді, а не буде постійно засипати новими питаннями.
Не випало з уваги закордонних ЗМІ і попередження, з якими виступили чиновники: російська економіка в найближчі роки може виявитися беззахисною перед кризою. Французький щотижневик Les Echos розповідає: Чубайс і Кудрін висловили задоволення тим, що країна залишилася "островом стабільності", незважаючи на кризові явища на західних ринках, однак попросили не піддаватися ейфорії.
За словами Чубайса, при погляді на основні економічні показники, здавалося б, "можна розслабитися", але одна з головних переваг російської економіки - профіцит торговельного балансу - буде через 2-3 роки зведена до нуля через застій у нафтогазовій галузі і різке збільшення імпорту. "Ми абсолютно не готові до більш складної економічної та фінансової ситуації", - попередив глава РАО "ЄЕС".
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас