Кабмін розробить механізм вилучення і викупу землі для громадських потреб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін розробить механізм вилучення і викупу землі для громадських потреб

Нерухомість
185
Кабінет міністрів за три місяці розробить механізм вилучення та викупу землі для громадських потреб. Таке доручення уряду дав Віктор Ющенко для того, щоб зрушити з місця проект другої кільцевої дороги навколо Києва. Експерти ринку прогнозують судові позови власників ділянок, якщо ціна землі, що у них буде викуповувати влада, виявиться нижчою від ринкової.
"Для будівництва столичної окружної дороги необхідно 2 тис. га землі, а близько 1,2 тис. га перебуває в приватній власності", - заявив учора керівник головної служби з питань соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський.
Однак механізм відчуження землі під дорогу не набуде чинності доти, поки не буде прийнятий відповідний закон. За словами голови парламентського аграрного комітету Миколи Присяжнюка, у наступну середу законопроект "Про викуп земельних ділянок приватної власності для громадських потреб" буде розглядатися на засіданні комітету.
"Ми постараємося винести його в зал для голосування в лютому-березні", - додав пан Присяжнюк.
За оцінками ріелторів, мінімальна ринкова вартість землі, яку необхідно викупити для будівництва другої кільцевої дороги навколо Києва, може перевищити 600 млн дол. Згідно з даними, наданими консалтинговою компанією SV Development, за період з 21 до 27 січня вартість земельних ділянок в Обухівському районі столиці становила до 7,4 тис. дол. за 100 кв. м, Бориспільському - до $5,9 тис., а у Васильківському - до 4,3 тис. дол. за сотку.
Відповідно до висновків головного науково-експертного управління ВР до законопроекту "Про викуп земельних ділянок...", реальна ціна ділянки може бути визначена з урахуванням інтересів його власника та ринкових цін на землю, які склалися на відповідний період.
"Ріелтори порахували одне, але якщо цей закон набуде чинності, то гроші будуть виплачуватися за державною оцінкою. Це буде компенсація за землю, а не ті великі суми", - стверджує Микола Присяжнюк.
"Ні держава, ні місцева влада, а в цьому випадку районна або обласна рада, не мають права самостійно оцінювати, замовляти та платити за оцінку вартості земельних ділянок, - пояснив Едуард Багіров, голова правління Міжнародної ліги захисту прав громадян України. - Держоргани в цьому випадку виступають зацікавленою особою, і така оцінка буде оскаржена в судах. Її повинні замовляти власники". За словами пана Багірова, кожне звернення суди будуть розглядати мінімум три-чотири місяця, і державі прийдеться виплатити ринкову вартість землі.
"Тільки поки ці позови будуть тривати по всіх 1200 га, ціна ділянок навколо майбутньої дороги виросте в рази. А незадоволені можуть вийти на вулицю із протестами", - додав пан Багіров.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас