Касир небезпечніший, ніж грабіжник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Касир небезпечніший, ніж грабіжник

Валюта
1360
15 млн. грн склали торішні втрати українських банків від пограбувань. Причому касири, інкасатори та охоронці викрали в банків у два рази більше грошей, ніж грабіжники
Минулого року банки в Україні грабували 76 разів. За всю історію України це - рекорд. Втім, не всі нальоти були успішними. Тому здобиччю гангстерів стали, у цілому, тільки 5 млн. грн. Банківські працівники прикладалися до сейфів набагато рідше - тільки 9 разів. Але зате їм вдалося винести у два рази більше - близько 10 млн. грн.
Ми можемо закрити очі...
Банкіри самі винні в сформованій ситуації. У погоні за новими клієнтами вони активно відкривають нові філії та відділення. Намагаючись знайти багато та відразу співробітників, банки найчастіше не занадто уважні до їхньої біографії і послужного списку. Середня фахова освіта (рідше - вища), володіння комп'ютером і стаж роботи від 6 місяців - це основні умови, які пред'являють зараз банки до своїх майбутніх працівників.
Суворі працівники служб безпеки намагаються боротися з таким підходом, уводячи спеціальні перевірки та тестування на детекторі брехні. Але всі їхні зусилля нівелюються зарплатними відомостями банківських клерків. "Є такі банки, де дуже маленька зарплата. Там беруть практично всіх, хто більш-менш презентабельний на вид і не здається тупим", - говорить співробітник Дельта-Банку Оксана Павляк. Сама вона перепробувала з півдесятка банків, перш ніж знайти варте місце роботи.
"До касової роботи не допускаються неповнолітні особи та раніше засуджені", - пояснює начальник управління адміністрування персоналу VAB-банку Сергій Писаний. "Звичайно, людину раніше засуджену за присвоєння матеріальних цінностей у корисливих цілях, на роботу в банк не візьмуть... Але, банк може закрити очі, якщо кандидат засуджений за фактом ДТП або за інше несерйозне правопорушення", - відвертий представник одного з великих українських банків.
Друзі Оушена
Сьогодні портали пошуку роботи переповнені вакантними посадами касирів. Найбільш активні роботодавці - Укрсоцбанк, Укргазбанк, Полтавабанк, Укрпромбанк, Соцкомбанк і банк "Фінансова ініціатива". У середньому, роботу звичайного касира в Києві оцінюють в $400, в Одесі - в $300, у Дніпропетровську - в $250 на місяць. "Я запитувала зарплату від 3 тисяч гривень у Києві, але знайшлося всього кілька банків, які можуть собі дозволити платити стільки", - говорить Павляк.
Саме небажання платити високі зарплати вважається основною причиною більшості дрібних крадіжок і шахрайства банківських клерків. Втім, не завжди маленький оклад є основною причиною крадіжки. Посадові особи, у яких щомісячні доходи на порядок вищі, теж крадуть, але тільки в більших розмірах.
Так, у Києві в липні 2006 р. був викритий адміністратор акціонерного банку, що здійснював незаконне відчуження цінних паперів і нерухомості банку та завдав шкоди на 12,5 млн. грн. В іншому банку Києва посадові особи без відома керівництва банку придбали у власних цілях векселі виробничих підприємств України на загальну суму 80 млн. грн.
Максимум, що вдалося украсти звичайному касирові, це 4 млн. грн. Збиток у такому розмірі завдав львівському відділенню одного з банків його співробітник, що протягом п'яти років знімав кошти з рахунків вкладників, і тільки в липні минулого року був викритий міліцією. Усього одна ніч знадобилася охоронцеві Інпромбанку у Феодосії щоб винести 2 млн. грн.
Розкрадачів знаходять швидше, ніж грабіжників
Матеріально відповідальний співробітник банку відповідає за кожну гривню у своїй касі або сейфі. "При прийомі на роботу касири та фахівці, що наповнюють банкомати, підписують із банком договори про повну індивідуальну матеріальну відповідальність", - говорить Писаний з VAB-банку. Однак як би банкіри не перевіряли своїх співробітників перед прийомом на роботу і які би зарплати не платили, однаково попадуться такі, які не встоять перед швидкою та легкою наживою.
"Гроші - це найкращий товар, що не треба продавати. На них важко не спокуситься - реально от вони в касі, а от уже в кишені", - пояснює голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський. У його банку за минулий рік недорахувалися 6 тис. грн.
Найбільше проблем власникам банків доставляють клерки, які крадуть методично та довго. Про такі крадіжки довідаються найчастіше тільки через кілька років. Три роки працівник банку в Чернівецькій області спустошував свій заклад. Підсумкова сума склала 130 тис. грн. Співробітники Приватбанку з тої ж області за півтора роки зняли з депозитних рахунків клієнтів близько 700 тис. грн.
На відміну від грабіжників, залишатися довго незнайденими банківським клеркам-шахраям не вдається. Якщо зі справ про пограбування банків ще поки жодна не розкрита, то всі дев'ять нечесних банкірів затримані та перебувають під слідством. У більшості випадків проти розкрадачів порушуються кримінальні справи за статтями, які загрожують майже 10-річним позбавленням волі.
Леся Войтицька
За матеріалами:
МедіаДім
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас