В Одесі введуть хлібні картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Одесі введуть хлібні картки

Аграрний ринок
338
Одеська мерія з 1 квітня має намір забезпечити незаможних городян платіжними картками, які дозволять їм одержувати знижки на низку соціально значимих товарів і послуг. Цього року на реалізацію цієї програми вже виділено 34 млн 223, 2 тис. грн, що на 3 млн 276 тис. більше, ніж в 2007 р.
Як повідомила начальник управління соціального захисту та праці Одеської міськради Людмила Регульська, введення карток викликане зміною принципу фінансування соціальних програм.
"Найближчим часом буде виготовлено 50 тис. так званих карток одесита, які будуть видані тим, кому призначена соціальна допомога з міськбюджету. По них люди зможуть одержувати знижки при покупці хліба, медикаментів, оплачувати комунальні послуги та гарячі обіди", - повідомила пані Регульська.
За її словами, нова система дотацій передбачає на місяць 9 грн. на хліб, 25 грн - на медикаменти і 148 грн - на гарячі обіди. Однак всіма трьома видами соціальної допомоги зможе скористатися лише 21 тис. одеситів, що перебувають на обліку в управлінні соціального захисту та праці.
"Більшість малозабезпечених городян, а це 29 тис. чоловік, будуть одержувати лише дотації на хліб", - відзначила пані Регульська. Крім цього, певна категорія незаможних одеситів, якій мерія систематично компенсує витрати на комунальні послуги, зможе за допомогою карток розраховуватися за гарячу воду та опалення. Розходження в розмірах соціальної допомоги залежать від доходу людей, їхнього соціального статусу і т.д. Три види знижок по картках одержать в основному інваліди та самотні непрацюючі пенсіонери.
Зміна принципів фінансування соціальних програм дозволить зробити дотації адресними та одночасно забезпечити цільове використання коштів міськбюджету незаможними одеситами. Зокрема, це стосується програми "Дешевий хліб", за якою протягом декількох років мерія компенсувала ВАТ "Одеський коровай" витрати на виробництво декількох видів хлібобулочних виробів. Продукція підприємства - хліб пшеничний і житньо-пшеничний - надходила в певні торговельні точки за ціною 96 коп. і 1,04 грн. за буханець.
На думку прес-секретаря ВАТ "Одеський коровай" Юлії Шейко, зміна принципу фінансування хлібної програми - один зі шляхів, що у свій час пекарі пропонували уряду.
"Це в якійсь мірі навіть полегшить роботу підприємства, тому що отримуючи кошти з міськбюджету, за їхнє використання необхідно постійно звітувати", - відзначила пані Шейко. За її словами, із квітня хліб у рамках соціальної програми буде надходити в торговельні точки за ціною без урахування компенсації, і у випадку його наступного подорожчання питання збільшення дотацій населенню буде вирішуватися міською владою.
У цей час мерія Одеси ще не визначилася з банком-емітентом пластикових карток. Передбачається, що витрати з їх випуску візьме на себе банк. Також складається перелік торговельних установ, у яких картки одесита будуть діяти за принципом звичайних платіжних карток.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас