ФРС може опустити базову відсоткову ставку в 2008 р нижче рівня інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС може опустити базову відсоткову ставку в 2008 р нижче рівня інфляції

Валюта
348
Федеральна резервна система (ФРС) США може опустити базову відсоткову ставку в 2008 році нижче рівня інфляції, щоб запобігти погіршенню ситуації в економіці, - прогнозують аналітики.
Як очікують експерти, опитані Bloomberg, загроза для економіки США з боку таких факторів, як падіння фондових ринків і цін на житло, а також ослаблення ринку праці, змусить американський центробанк зменшити ставку на 0,5 процентного пункту в середу - до 3% річних.
Згідно із прогнозом економістів, індекс PCE Core (Personal Consumption Expenditures, Excluding Food & Energy), на який звертає увагу ФРС при оцінці ризиків інфляції, виріс у четвертому кварталі на 2,5% у річному вирахуванні. Ці дані будуть оприлюднені міністерством торгівлі США в середу.
Котирування ф'ючерсів на рівень ставки вказують, що інвестори очікують її зниження, принаймні, до 2,25% річних у першому півріччі 2008 року. Імовірність її скорочення 30 січня на 0,5 процентного пункту оцінюється учасниками ринку в 88%.
"ФРС продовжить зменшувати ставку, і, можливо, опустить її нижче рівня інфляції", - відзначає економіст Єльського університету Роберт Шиллер.
Негативна реальна процентна ставка, на думку експертів, буде являти собою нові ризики для американської економіки. Дії центробанку можуть привести до стимулювання видатків споживачів, а не накопичення, що традиційно спричиняє підйом фінансових ринків і появу "бульбашок", з якими надалі доводиться боротися.
Негативні реальні ставки являють собою "значну зону ризику", відзначає колишній радник Федерального банку Річмонда Марвін Гудфренд.
Засідання Комітету відкритих ринків ФРС, на якому буде ухвалено рішення щодо ставки, почнеться у вівторок, про його підсумки буде оголошено в середу о 22:15. Під час засідання керівництво ЦБ обговорить також питання зміни економічних прогнозів на найближчі три роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас