У них все схоплено?.. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У них все схоплено?..

Кримінал
1290
На хвилі реприватизаційних процесів і рейдерства все частіше і частіше доводиться чути про погіршення іміджу українських інвесторів на європейському ринку. У той час як в Україні набирає сили пропаганда непорочності іноземних інвесторів, уже давно існує зворотна тенденція - закордонні інвестори найчастіше дозволяють собі ще більш вільне трактування українського закону, ніж вітчизняні.
Про ситуацію із чеським інвестором розповідає генеральний директор ТОВ "Ренесанс Кепітал Інвест" Денис Долинський.
- Денис, як видно за повідомленнями в пресі, а також судовим рішенням і реакцією на них з боку правоохоронних органів, в "Ренесанс Кепітал Інвест" з'явилися серйозні проблеми в роботі із чеським партнером "Агро CZ - Агро UA"...
- Як не сумно це визнавати, факт залишається фактом. Є підстави вважати, що іноземні інвестори дивляться крізь пальці на діяльність спільної з нами компанії ТОВ "Мизяківські хутори".
На жаль, українське керівництво цієї компанії використало методи ведення бізнесу далеких 90-х. Саме тоді, у період початкового нагромадження капіталів, процвітали корупція, використання адмінресурсу, втручання правоохоронних органів у діяльність підприємств. Мені здавалося, ці часи - принаймні в Києві - уже давно минули, і тому ніяк не думав, що наша компанія потрапить у таку ситуацію, коли до прийомів 90-х років додалися сьогоднішні рейдерські методи.
- У чому саме полягають проблеми?
- У серпні минулого року ми перерахували на рахунок ТОВ "Мизяківські хутори", 49% акцій якого належить РКІ, 5,5 млн. гривень за цукровий буряк. Але тодішній керівник товариства Михайло Дзюмка, що, до речі, знову намагається відновитися на своїй посаді за рішенням Госпсуду Вінницької області, і Анатолій Максимчук - представник ТОВ "Агро UA" - дочірньої компаній чеської "Агро CZ", що належить 51% акцій ТОВ "Мизяківські хутори", - самовільно переказали отримані гроші на рахунок ТОВ "Агрофірма "Степанівська".
- Зараз гроші перебувають на рахунку цієї фірми?
- Ні. Це було б занадто просто. Як згодом нам стало відомо, одним із засновників агрофірми "Степанівська" є Анатолій Максимчук. Перераховані "Мизяківськими хуторами" на розрахунковий рахунок цієї компанії гроші пішли в невідомому нам напрямку.
- Як же місцевим вінницьким підприємцям вдалося перехитрити такого серйозного гравця на інвестиційному ринку, як РКІ? І як їм вдалося непомітно перерахувати таку суму через банк?
- Дійсно незрозуміло, чому, роблячи ці операції, банк "СКБ "Дністер" не вимагав від Максимчука погашення кредиту, тим більше що на той момент питання формування предмета застави за нашою інформацією було не вирішеним, а гроші переводилися саме з формулюванням погашення кредиту "Мизяківських хуторів".
Неоднозначності цій ситуації додає той факт, що керівництво Вінницької філії банку знало про кошти, що надійшли на рахунок ТОВ "Мизяківські хутори". Але при цьому керівництво банку продемонструвало зовсім незрозумілу та небезпечну, у першу чергу, для самого банку, поведінку.
Справа в тому, що до нашого фактичного приходу до управління ТОВ "Мизяківські хутори" старими власниками товариства в умовах формального підходу СКБ "Дністер" до контролю за коштами клієнта був повністю проданий урожай зернових культур 2007 року, що був предметом застави за низкою договорів, що забезпечують виконання кредитного договору між банком і ТОВ.
- Виникає питання: чому ви в судовому порядку не оскаржите незаконні дії з боку цих людей, якщо їхні дії незаконні, як ви стверджуєте?
- На сьогоднішній день ми беремо участь у декількох судових процесах. Але коли наші юристи приносять у суд позовні заяви, нам говорять про безперспективність всіх наших зусиль: мовляв, тут все вже давно домовлено. І така ситуація не тільки в судовій системі.
Взяти хоча б останнє засідання Господарського суду Вінницької області за позовом "Агро UA" до "Мизяківських хуторів". Засідання суду, на якому було ухвалено рішення (на наш погляд - незаконне) про призначення нового керівництва, пройшло без залучення до розгляду справи "Ренесанс Кепітал Інвест". Хоча законом передбачений обов'язок суду залучити до розгляду справи особу, прав і обов'язків якої вона стосується.
Вважаю, що компанія "Мизяківські хутори", співзасновником якої є фірма "Агро CZ" (директор Павло Сіручок), користується лояльним ставленням з боку судових і правоохоронних органів, що межують із корупцією.
Причому аналіз сформованої ситуації показав, що подібні проблеми виникли і в інших фірм. Таких підприємств налічується близько семи, і кожне з них так чи інакше співробітничало з Максимчуком, Дзюмкою і Павлом Сіручоком. Але у зв'язку з тим, що ці підприємства фінансово слабкі, вони не змогли вирішити проблеми, що виникли.
- Виходить, що в РКІ немає легітимних шляхів для повернення втрачених грошей. Що ви збираєтеся робити?
- Незважаючи ні на що, будемо боротися. Зараз слідчим управлінням УСБУ у Вінницькій області порушена кримінальна справа за фактом розтрати чужого майна посадовими особами ТОВ "Мизяківські хутори" шляхом зловживання своїм службовим становищем, на суму 5,5 млн. грн., що становить особливо великий розмір, за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Якщо мені не зраджує пам'ять, це від 7 до 12 років позбавлення волі.
- Денис, ви як генеральний директор ТОВ "Ренесанс Кепітал Інвест", вважаєте, що інцидент відіб'ється на інвестиційній привабливості України в цілому?
- Упевнений, що без наслідків для нашої держави ця справа не пройде. Адже зараз Україна бореться за статус надійної і стабільної країни, у яку повинні приходити великі іноземні уливання. А подібні спекуляції та зловживання з боку як наших співвітчизників, які довели нездатність чесно працювати, так і чеських "колег", так чи інакше зіграють свою роль у процесі залучення інвестицій.
Якщо не буде змінено ставлення місцевої влади до проблем, що виникають у бізнесу, незалежно від того, український він чи іноземний, інвестиційний клімат країни не буде сприятливим для інвестицій, а без інвестицій ми не побудуємо економічно сильну державу.
Денис Іванов
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас