Експерти: ФРС знизить ставку в середу, питання залишається тільки в розмірі зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ФРС знизить ставку в середу, питання залишається тільки в розмірі зниження

Валюта
275
Федеральна резервна система (ФРС) США за підсумками засідання 29-30 січня знизить базову процентну ставку - у цьому ніхто не сумнівається, питання залишається тільки у величині зменшення - 25 або 50 базисних пунктів з нинішніх 3,5% річних, пишуть закордонні ЗМІ.
Виходячи з котирувань ф'ючерсів на розмір ставки, у понеділок ввечері 86% трейдерів очікували її зменшення на 50 пунктів, а інші прогнозують зниження вартості кредитів на 25 пунктів, повідомило агентство Bloomberg.
Як пише The Financial Times, на цьому тижні будуть опубліковані статистичні дані, які покажуть, чи повністю виправдані побоювання інвесторів щодо неминучості відходу американської економіки в рецесію. Так, у середу будуть оприлюднені попередні дані про ВВП США за четвертий квартал. Згідно із прогнозами, зростання економіки сповільнилося до 1,2% з 4,9% у третьому кварталі.
Індекс споживчої довіри до американської економіки знизився в січні до 87 пунктів з 88,6 пункту попереднього місяця, вважають опитані агентством Bloomberg аналітики, через збільшення вартості палива та погіршення ситуації на ринку праці країни. Значення індексу дослідницька організація Conference Board опублікує у вівторок.
Крім того, у понеділок стало відомо, що продажі новобудов у США в грудні впали до мінімальної позначки за останні 12 років. При цьому середня вартість нового будинку минулого місяця щодо грудня 2006 року впала на максимальну величину за 37 років - 10%.
Ринки зараз ставлять на те, що до кінця поточного року базова ставка буде знижена до 2,5% річних. У цей час вона перебуває на мінімальній позначці з вересня 2005 року.
Американський центробанк 22 січня зненацька знизив вартість грошей на 0,75 процентного пункту - до 3,5% річних. ФРС змінила ставку в перерві між засіданнями вперше із часу терористичних атак у вересні 2001 року у зв'язку зі збільшенням загрози рецесії в американській економіці в умовах падіння світових фондових ринків і збільшення безробіття в США.
Глава ФРС Бен Бернанке відреагував на рекордний обвал світового ринку акцій, що сприймався багатьма як свідчення глобальної рецесії, що наближається.
Однак минулого тижня прийшли новини про мільярдні втрати на торгівлі ф'ючерсами на європейські фондові індекси, яких зазнав банк Societe Generale. Як стало ясно, саме на початку минулого тижня банк уживав розпачливі зусилля, щоб знизити свої збитки і "відкотити" угоди. На думку багатьох, це стало однією із причин обвалу на європейських ринках акцій у минулий понеділок-вівторок, і, таким чином, зародилися підозри, що до рішення про зниження ставок американський ЦБ підштовхнули не реальні макроекономічні фактори, а дії 30-річного трейдера-авантюриста.
Таким чином, пише The Wall Street Journal, перед Б.Бернанке тепер стоїть проблема сприйняття: може скластися враження, що він проявляє занадто велику готовність реагувати на акції, що падуть.
Аналітики Morgan Stanley вважають, пише The Wall Street Journal, що в сформованих умовах у середу ставка буде знижена лише на 0,25 процентного пункту.
Представник ФРС сказав газеті, що керівники ЦБ, приймаючи минулого тижня негайне рішення про зниження ставки, не знали про проблеми Societe Generale. При цьому банкір відзначив, що ЦБ не кається в цьому кроці, тому що рішення приймалося керівниками ФРС на підставі комплексу даних, що свідчать про зрослі ризики для економіки США.
Однак переконати публіку в тому, що дії ФРС не були надлишковими, буде нелегко. Багато економістів зараз критикують ЦБ, і сумніви ринку в правильності дій ФРС можуть ускладнити для Б.Бернанке проведення його подальшої політики в нинішніх складних умовах.
Федеральний резерв зазвичай дотримується точки зору, що на коливання ринку потрібно реагувати тільки в тому випадку, якщо це може вплинути на перспективи розвитку економіки.
Правильність кроків ФРС буде оцінювати за результатами. Якщо вони виявляться зайвими, то інфляційні очікування виростуть - і американському центробанку прийдеться почати жорстку політику. Якщо ж економіка буде і далі вповільнюватися, дії ФРС одержать позитивну оцінку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас