МВФ закликає до пом'якшення бюджетної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ закликає до пом'якшення бюджетної політики

165
Керуючий директор Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан вважає, що зниження дисконтної ставки недостатньо для подолання наслідків поточних проблем на фінансових ринках, повідомляє газета Financial Times. "Не думаю, що нам удасться перемогти кризу лише за допомогою інструментів грошово-кредитної політики", - говорить Стросс-Кан. - "Можливо, адекватною відповіддю на кризу стане нова бюджетна політика".
Важливість точки зору, озвученої директором МВФ, полягає в тому, що ще недавно фонд дотримувався твердого курсу на скорочення бюджетних дефіцитів у США і Японії, що було необхідно для зниження гігантських дисбалансів, накопичених у зовнішній торгівлі цих країн.
Різкі метаморфози позиції Стросса-Кана здивували колишнього міністра фінансів США Лоренса Саммерса: "Перший раз за 25 років глава МВФ закликає збільшити бюджетний дефіцит, що характеризує серйозність поточної ситуації", - заявив він.
Заява Стросса-Кана пролунала незадовго до публікації нових економічних прогнозів МВФ на цьому тижні, які, за його зізнанням, покажуть "серйозне уповільнення, що вимагає вживання серйозних заходів".
Віце-президент американського інвестиційного банку Lehman Brothersтомас Руссо заявив: "Якщо влада не втрутиться, то картина економічної реальності виглядає досить кепсько, однак за умови активних дій з боку державних органів, з'являються непогані шанси для стабілізації обстановки".
Заклик до ослаблення бюджетної дисципліни вже одержав підтримку з боку міністрів фінансів Франції та Індії, Крістін Лагард і Паланіаппана Чідамбарама. Лагард припустила, що першим кандидатом на ослаблення бюджетної політики стане Німеччина. Чідамбарам вказав на Китай, у якого, на його думку, є можливості для додаткового фіскального стимулювання. Проте, у світовому співтоваристві відсутня впевненість у тому, що Китай наслідуватиме США у діях зі зміни бюджетної політики.
Деякі дослідники взагалі висловили сумніви в доречності подібних дій. Наприклад, колишній головний економіст МВФ, а нині професор Гарвардського університету Кен Рогофф вважає, що від різкого ослаблення бюджетної дисципліни "у більшості випадків більше шкоди, ніж користі" і воно може привести до створення непосильного для бюджету країни навантаження, що вимагає хворобливого коректування в довгостроковій перспективі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас