Податки на авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податки на авто

14321
Скільки податків платить у скарбницю покупець, власник і продавець автомобіля?
Закон "Про податок з доходів фізичних осіб" приніс певне полегшення українським громадянам. Особливо раді були прийняттю цього нормативного акту автомобілісти - адже нововведення, прописані в ньому, установлюють певні пільги для громадян, що бажають позбутися свого авто. Це, зокрема, введення єдиної ставки податку, що стала істотно меншою, ніж була раніше - 15% замість 20-40%. Які ще сплати здійснює простий автовласник у державну скарбницю, розбирався "Простобанк Консалтинг".
Єдина перевага, єдиний недолік
Перше і головне - держава, піклуючись про хазяїв авто, не забула і про власні інтереси. Як розповіла Олена Зайцева, старший юрист міжнародної юридичної компанії Integrites, ввівши єдину ставку, вона захистила себе від зменшення податкових надходжень, розширивши базу оподаткування - у цей час прибутковий податок прийдеться платити практично з будь-якого доходу, отриманого українським громадянином.
У першу чергу, як розповів експерт, податки збільшилися для тих, хто продає дорогі речі, наприклад, автомобілі, причому податок на свій дохід фізичним особам потрібно платити від всієї суми реалізованого рухомого майна. Приміром, якщо людина продала своє "колісне" майно за 10 тис. грн, їй доведеться поділитися зі скарбницею сумою у розмірі 1,3 тис. грн. Причому віддати гроші державі прийдеться, навіть якщо продавець раніше купив транспортний засіб набагато дорожче, ніж тепер продає. Тобто не тільки прибутку від торгівлі не одержить, а ще і зазнає збитків, роз'яснює старший юрист.
Втім, сплати 15%-вого податку можна законно уникнути, якщо оформити договір купівлі-продажу автомобіля в нотаріуса. При цьому, крім послуг нотаріуса, слід оплатити державний збір у розмірі 5% від вартості проданого транспортного засобу (якщо машина продається родичеві - 1%). Такий розмір держмита встановлений п.1, ч.3, ст. 3 Декрету Кабінетів Міністрів України "Про державне мито". Дана "поступка" в оподатковуванні передбачена ст. 12 Закону "Про податок з доходу фізичних осіб".
"У вигляді винятку при продажі одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (вітрильного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій обкладаються податком зі ставкою в розмірі 1% від вартості такого об'єкта рухомого майна. За умови сплати ним суми державного мита в бюджет або суми плати нотаріусові за нотаріальне засвідчення відповідного договору до такого засвідчення", - підкреслила пані Зайцева. Разом з тим, відзначила вона, у цей список рухомого майна не ввійшла сільськогосподарська і комерційна техніка, автобуси та причепи. Таким чином, продавець яхти при продажі буде платити 5% від її вартості, а трактора - 15%.
"Рідні" фонди
Втім, п'ятьма відсотками від вартості автомобіля держава, звичайно, не обмежиться. Бюджетом України на 2008 рік вкотре продовжений збір у Пенсійний фонд із продавців легкових автомобілів. Відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", платниками збору є юридичні і фізичні особи при відчуженні легкових автомобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, і тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом. Сума даного збору становить 3% від вартості транспортного засобу, що продається.
Таким чином, загальна сума податків, без якої машину не зареєструють в органах Державтоінспекції, буде становити 8% від продажної ціни автомобіля. Це не рахуючи плати за реєстрацію, видачу номерних знаків, техогляду тощо.
Також Олена Зайцева рекомендує не забувати, що дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного транспортного засобу, підлягає оподаткуванню вже зі ставкою 15% від об'єкта оподатковування.
Купівельна віддача Що стосується аспектів покупки автомобіля, то багато чого залежить від того, як відбувається покупка. Так, підкреслив фахівець, видатки на оформлення автомобіля, що купується в кредит, становлять до 15% від його вартості. Крім авансового платежу, якщо це не "нульовий кредит", необхідно буде внести наступні платежі:
1.Оформлення в ДАІ - 305 грн.;
2. Транспортний збір - 52-540 грн. (оплачується щорічно, ставка визначається ст. 3 Закону України "Про податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів");
3. Податок у пенсійний фонд - 3% від вартості авто;
4. Послуги нотаріуса - до 700 грн.;
5. Оформлення договору застави - 0,1% від суми кредиту;
6. Страхування повне КАСКО - 4,5-7% від вартості авто (щорічно). Деякі банки на даний платіж можуть зробити окремий кредит;
7. Страхування цивільно-правової відповідальності - до 500 грн. (щорічно);
8. Страхування життя позичальника - 0,5-1% від суми кредиту (даний вид страхування вимагають не всі банки);
9. Одноразова комісія банку - до 3% від суми кредиту (у середньому 1-2%).
При покупці без кредиту покупець оплачує: оформлення в ДАІ, транспортний збір, податок у пенсійний фонд і страхування цивільно-правової відповідальності (і то не відразу).
Німецький приклад
Сплачений ПДВ (Mehrwertsteuer) на автомобіль у Німеччині людина може одержати назад, якщо купить автомобіль у фірми, а не в приватної особи. Але так буває не завжди. Якщо на сторінці з детальним описом автомобіля є німецький напис MWSt ausweisbar, тобто "з поверненням податку", виходить, у покупця є шанс одержати частину сплаченого податку назад під час наступного свого візиту.
Його дії в цьому випадку:
При покупці автомашини повідомляє продавцеві, що буде вивозити її за межі Європи і хотів би одержати податок назад. Тоді оформляється декларація для митниці в 3-х екземплярах. Фірма-власник зазвичай сама відганяє автомашину на місцеву митницю, пред'являє її та повертає покупцеві екземпляр декларації, завірений дозвільною печаткою. При виїзді з Європи в екземпляр декларації покупця знову ставиться печатка.
Наступного разу він відвідує автофірму, де був куплений автомобіль, пред'являє декларацію та одержує готівку назад. Однак, варто заздалегідь бути готовим до того, що, можливо, прийдеться в "добровільно-примусовому порядку" поділити ці 16% з фірмою-продавцем, як розповіла Олена Зайцева.
Олеся Чемерис
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас