Рецесія: чим вона стане для споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецесія: чим вона стане для споживачів

Фондовий ринок
2807
Якщо в Америці очікується економічний спад, а події останнього часу наводять саме на таку думку, люди одержать удар по одній із найбільш болючих точок - по своїх гаманцях.
Все може виявитися заплутаним і складним, але з усіх боків звучать такі слова як "рецесія" і "стагфляція".
Для звичайної американської сім'ї рецесія означає падіння цін будинок, збільшення безробіття та скорочення доходу на ощадних рахунках. До плюсів можна віднести те, що при рецесії дешевшає іпотека та знижуються процентні ставки по кредитних картках.
Під час опитування, проведеного недавно газетою The Wall Street Journal, група респондентів, що включала в себе більше 50 економістів, оцінила ймовірність рецесії в 42%, що на 23% вище, ніж у червні.
Зрозуміло, що уряд стурбований. Про це свідчить і зниження Федеральною резервною системою процентної ставки на 75 базисних пунктів, і прийнятий Білим домом і Конгресом план економічного стимулювання, у рамках якого американці одержать приблизно по $600 на людину у вигляді повернення податків.
Деякі економісти попереджають, що може минути не один місяць, перш ніж споживачі одержать від уряду чеки, і в результаті повернення податків трапиться занадто пізно, щоб запобігти рецесії. Інші вважають, що повернені податки не зроблять помітного впливу на споживчі видатки. Вони відзначають, що люди, що одержали таке повернення, зазвичай схильні використовувати ці гроші, щоб заплатити борг або збільшити заощадження.
Чого можна чекати в деяких ключових сферах у випадку рецесії?
Під час попередніх рецесій ринок житла був одночасно і частиною проблеми, і частиною її рішення. Падіння продажів у цьому секторі, зниження цін на житло та зменшення ділової активності в будівництві сприяли економічному спаду. Зниження процентних ставок у результаті спаду сприяло поновленню зростання.
Але малоймовірно, що так трапиться і цього разу. По-перше, нинішній надлишок житла змусить відкласти будівництво нового. По-друге, хоча ціни на житло впали, вони можуть упасти ще нижче, тому що люди не будуть купувати будинки через непевність, викликану рецесією. Крім того, для багатьох потенційних клієнтів іпотеки цей ринок залишиться закритим.
Якщо для позичальників з бездоганною кредитною історією і високою вартістю нерухомості буде не складно одержати іпотечний кредит під вигідні відсотки, про інших цього не скажеш. Так що у випадку рецесії ринок житла не виявиться в лідерах оздоровлення економіки.
Однак є і гарна новина: за прогнозами економістів, фіксована процентна ставка на 30-річну іпотеку, у цей час складова менше 5,5%, знизиться. Якщо ставка на ринку зобов'язань оцінюється 2%-2,25%, як у цей час, ставка по іпотечному кредиту повинна становити близько 5%, вважають аналітики.
Крім того, пакет заходів зі стимулювання економіки тимчасово дозволить звичайній американській сім'ї купувати в кредит житло вартістю $729750. У цей час "стеля" цих, так званих гігантських іпотечних кредитів становить $417 тисяч. Тимчасове послаблення, цілком імовірно, спонукає власників житла подавати заявки на рефінансування або купувати нове житло.
Під час рецесії дешевшають споживчі кредити - процентні ставки на кредитні картки, кредитні лінії під забезпечення нерухомості та позики на покупку автомобілів.
Однак падають і процентні ставки по ощадних рахунках. Вони зазвичай тягнуться за базисною ставкою, що, у свою чергу, тягнеться за ставкою по основних фондах. Річний депозитний сертифікат уже приносить менше 3,8%, а якщо Федеральна резервна система буде ще знижувати процентні ставки, знизиться і ця.
Але насамперед рецесія наздоганяє звичайну людину на ринку зайнятості. Економісти радять американцям не чіпати заощадження, тому що вони дозволять підстрахуватися на випадок втрати роботи. Щоб заощадження не знецінилися, фахівці радять тримати їх у надійних короткострокових інвестиціях - на депозитних рахунках грошового ринку або в депозитних сертифікатах.
Багато спостерігачів побоюються, що інфляція, яку у цей час вдається контролювати, знову вирветься з-під контролю. Різко знизивши процентну ставку по основних фондах, Федеральна резервна система в цей час фактично накачує економіку грошима, а це може привести до підвищення цін на багато товарів і знецінити заощадження.
Рецесія не допоможе слабкому долару, що вже приводить до швидкого збільшення цін на імпортні товари. Ослаблення долара також змушує експортерів нафти підвищувати ціни. Майбутнє прискорення економічного зростання в поєднанні з високими цінами на сировину значно збільшить інфляційний тиск, відзначають економісти.
На їхню думку, єдине, чого в цей час не треба боятися, це стагфляції - поєднання повільного економічного зростання з високим рівнем безробіття та збільшенням цін. При найгіршому сценарії розвитку подій можлива лише "полегшена" стагфляція, коли інфляція незначно перевищить параметри, задані Федеральною резервною системою і буде рости безробіття.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас