Розширення єврозони буде відкладено через побоювання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розширення єврозони буде відкладено через побоювання інфляції

Казна та Політика
329
Словаччина введе євро в 2009 році, однак інші країни Східної Європи вступлять у єврозону на раніше ніж через чотири роки через побоювання із приводу інфляції, свідчать дані опитування, опубліковані в п'ятницю.
Естонія та Литва вступлять у зону євро в 2012 році, а Чехія і Польща - в 2013 році, показало опитування 34 аналітиків, проведене у період 15-24 січня. У жовтні аналітики прогнозували, що вступ цих країн у єврозону відбудеться швидше.
"Інфляція зараз є перешкодою для всіх нових членів, за винятком Словаччини", - говорить Шерон Фішер з Global Insight.
Очікується, що Словаччина, що змогла взяти інфляцію під контроль і скоротити дефіцит бюджету, відмовиться від крони в 2009 році.
Великий дефіцит державного бюджету і пенсійні реформи змусили чеський уряд відмовитися від вступу в єврозону в 2009-2010 році, а центробанк Чехії минулого місяця повідомив про плани відчеканити додаткову кількість металевих крон через невизначеність відносно введення євро.
Мальта і Кіпр приєдналися до 13 держав єврозони раніше в цьому місяці.
Головною перешкодою для вступу в єврозону є інфляція, вважають аналітики. Темп зростання цін у Латвії в 2007 році склав 14 відсотків, у той час як Болгарія, Угорщина та Польща також зазнають проблем із приборканням інфляції.
Для введення євро Чехія, Угорщина і Польща повинні взяти під контроль дефіцит державного бюджету, що, за правилами вступу в єврозону, не повинен перевищувати три відсотки від валового внутрішнього продукту.
"В Угорщини найбільші проблеми з держбюджетом, однак Чехії і Польщі також варто обережно поставитися до цього", - сказав Ханс Херксен з Bayern LB.
Прем'єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань у середу повідомив Рейтер, що скорочення дефіциту бюджету цього року перевищить прогнози уряду, оскільки жорсткі економічні реформи почали приносити результати. Торік дефіцит бюджету Чехії опустився нижче 6,0 відсотка ВВП із 9,2 відсотки ВВП в 2006 році.
Новий уряд Польщі, що здобув перемогу на парламентських виборах у минулому жовтні, планує знизити розмір державного боргу і підвищити виторг від приватизації.
"Введення євро (у Польщі) імовірне в 2012 році. Однак воно може бути відкладене ще на два роки", - сказав аналітик з Fitch Ratings Девід Хеслам.
Хорватія стане наступною країною, що вступила в Європейський Союз після вступу в нього Румунії і Болгарії торік. Однак, як очікується, це відбудеться не раніше кінця 2009 року, вважають аналітики, опитані Рейтер.
Албанія, Македонія, Чорногорія і Сербія приєднаються до 27 держав Євросоюзу в 2015 році, а Боснія - в 2016 році, у той час як Туреччина не стане членом ЄС раніше 2019 року, свідчать дані опитування.
Туреччина почала переговори про вступ у ЄС в 2005 році, однак зіштовхнулася із проблемами через розбіжності з Європою в сфері дотримання прав людини, а також через небажання відкрити морські порти та аеропорти для Греції в турецькій частині Кіпру.
Аналітики оцінюють імовірність того, що ЄС призупинить переговори про членство Туреччини, в 20 відсотків і прогнозують 25-відсоткову ймовірність припинення переговорів з ініціативи Анкари.
"Навіть незважаючи на менше, ніж раніше, бажання прийняти Туреччину в ЄС... припинення переговорів здається вкрай малоймовірним через значення стабільності в регіоні", - сказала Елізабет Груйє з BNP Paribas.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас