Протекціонізм в економіці став темою обговорення давоського форуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Протекціонізм в економіці став темою обговорення давоського форуму

216
Наслідки нинішнього світового економічного спаду і його подолання продовжують хвилювати розуми учасників СЕФ у Давосі. Тему небезпеки надмірного протекціонізму підняв британський прем'єр-міністр Гордон Браун.
Процес глобалізації повинен залишатися вільним від державного втручання, заявив 25 січня в Давосі британський прем'єр-міністр Гордон Браун.
Виступаючи перед учасниками Світового економічного форуму, глава уряду Великобританії застеріг із приводу можливого посилення протекціонізму та контролю ринкових відносин з боку влади у зв'язку з недавньою кризою на світових фінансових ринках.
Браун вказав на те, що для успішного пошуку нових моделей фінансового та політичного порядку у світі необхідно реформувати діяльність найважливіших міжнародних організацій, таких як ООН або Міжнародний банк реконструкції та розвитку, для того, щоб адаптувати їх до нових економічних реалій. "Світ змінюється під впливом багатьох факторів, однак міжнародні організації до цих змін поки не готові", - сказав британський прем'єр-міністр.
Ще однією важливою темою обговорення учасників форуму стала проблема інвестицій закордонних державних фондів в економіку західних країн. Найбільш активними серед держфондів поки є інвестиційні агентства близькосхідних держав, що акумулюють кошти від нафтового експорту. Вони вже виступили учасниками низки голосних угод, у тому числі з інвестування в банки та корпорації зі світовими іменами, які на тлі глобальної кредитної кризи змушені залучати зовнішнє фінансування з нових джерел.
Напередодні, виступаючи перед учасниками форуму в Давосі, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін закликав західні країни не перешкоджати інвестиціям закордонних держфондів, повідомляє "Інтерфакс". Кудрін запевнив, що Росія, інвестуючи за кордоном, має намір купувати лише невеликі пакети акцій компаній, граничний обсяг яких буде обмежуватися 5 відсотками.
Це розвіє побоювання Німеччини, США та інших країн із приводу впливу Росії на важливі компанії, сказав він. "Такі побоювання могли б бути, тільки якби фонди робили прямі вкладення в компанії та купували в них контрольні пакети", - відзначив російський міністр.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас