Що таке "криза ліквідності"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що таке "криза ліквідності"?

Валюта
9351
Криза ліквідності в банку це ситуація коли банк більше не може відповідати за своїми обов'язками перед своїми вкладниками в певний період часу.
Одним словом, якщо банк розмістив вкладені в нього гроші в якесь "підприємство", що поверне їх через 14 місяців, а ваш внесок закінчився через 12 місяців, то виникає розрив, коли банк повинен повернути Вам гроші, але при цьому він не може цього зробити.
Звичайно, це не означає, що в банку вже немає ваших коштів, вони є, але банк може забрати їх у боржника тільки через 2 місяці.
У таких випадках деякі банки розраховують на те, що вони зможуть залучити нових вкладників або позичити грошей на ринку міжбанківських позик. Однак у період проведення політики дорогих грошей, банк, іноді просто не може позичити настільки необхідні йому кошти, оскільки в інших учасників ринку їх теж немає. От так і виникає криза ліквідності в банку.
Криза ліквідності аж ніяк не рівносильна банкрутству
У різний час кризу ліквідності переживала низка українських банків, у тому числі і з першої десятки. Як правило, подолання кризи ліквідності банком підсилює його позицію на ринку, оскільки вкладники, що піддалися паніці, розриваючи депозитні договори достроково, втрачають відсоток по вкладах, а переживши важкі часи, банк всім своїм існуванням доводить те, що в нього досить внутрішніх резервів і коштів, для подальшого розвитку та функціонування на ринку.
Подолання кризи ліквідності банка цілком залежить від рішучості акціонерів нести додаткові витрати із залучення коштів, необхідних для усунення розриву між активами та пасивами банку.
Якщо у вас немає бажання чекати поки банк вирішить свої проблеми, і ви повні рішучості забрати свої кошти, ви повинні написати заяву на ім'я керуючого банком із проханням закрити ваш депозитний рахунок.
Заяву варто писати у двох екземплярах, на другому екземплярі варто поставити печатку канцелярії банку з номером вхідної пошти та "візою" відповідальної особи. Протягом 14 днів банк повинен або повернути вам кошти, або дати письмову відповідь, чому він це не робить, якщо немає інших умов дострокового погашення внеску, прописаних у вашім договорі. На практиці, після цього банк або видає кошти назад вкладникові або йде в "глуху оборону", взагалі не надаючи письмової відповіді.
Якщо банк не захотів Вам відповісти, то із другим екземпляром вашої заяви ви звертаєтеся в суд. Позовну заяву вам допоможуть скласти в будь-якій юридичній консультації вашого міста.
За рішенням суду, на рахунки банку можуть накласти арешт і у випадку наявності там коштів, у примусовому порядку списати суму боргу перед вами, на ваш поточний рахунок в іншому банку.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас