Порушено кримінальну справу проти Луценка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порушено кримінальну справу проти Луценка

Кримінал
1203
Заступник прокурора м. Києва порушив вчора, 24 січня, кримінальну справу проти голови МВС Юрія Луценка. Про це повідомив прес-секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко, не уточнивши прізвище заступника прокурора м.Києва. Кримінальну справу порушено за ч. 2 ст. 125 КК (умисне легке тілесне ушкодження, що призвело до короткочасного розладу здоров'я або тимчасової втрати працездатності).
Ю.Бойченко додав, що про порушення кримінальної справи було проінформовано Президента України Віктора Ющенка.
Кримінальним кодексом України за таке порушення передбачається покарання: або громадські роботи терміном 150-240 годин, або виправні роботи строком до одного року, або арешт терміном до 6 місяців, або обмеження волі на термін до двох років.
У той же час, Ю.Луценко написав заяву про притягнення до відповідальності мера Києва Леоніда Черновецького. Про це повідомив народний депутат від фракції НУ-НС, Геннадій Москаль. "Сьогодні Луценко написав заяву, щоб привернути і пана Черновецкого до відповідальності. Феміда не може мати симпатії тільки до одного члена нашого суспільства", - сказав Г.Москаль. Він допустив, що Ю.Луценко оскаржуватиме постанову Київської міської прокуратури і даний документ буде відмінено, оскільки "має на сьогодні чисто політичну підоснову, а не правову". "Яке може бути хуліганство? Що, був порушений громадський порядок в Секретаріаті президента або евакуйовані члени Секретаріату президента?", - сказав він.
Г.Москаль нагадав, що у ВР сталася не одна бійка між парламентаріями і, якщо кожен почне згадувати: хто кому дав ляпаси, то в Україні не вистачить слідчих. Г.Москаль також зазначив, що на сьогодні немає юридичних підстав усувати Ю.Луценка з посади, а якщо це робити, то необхідно застосовувати адекватні заходи і до Л.Черновецького.
У свою чергу голова Верховної Ради Арсеній Яценюк сьогодні висловив думку, що інцидент за участю міністра внутрішніх справ Ю.Луценка має розслідувати тимчасова слідча комісія Верховної Ради. Відсутність цього питання в сьогоднішньому порядку денному ВР він пояснив тим, що така постанова на була внесена. "На сьогодні у нас немає зареєстрованої постанови щодо відповідальності чи то міністра внутрішніх справ Ю.Луценка, чи то мера Києва Л.Черновецького. Тому немає предмету розгляду, і було вирішено перенести це питання на 6-7 лютого, або заслухавши інформацію Генпрокуратури, або створивши Тимчасову слідчу комісію", - пояснив спікер.
Необхідно відзначити, що опозиційні Партія регіонів і Комуністична партія раніше заявляли про намір вимагати відставки міністра внутрішніх справ. Зокрема, лідер ПР Віктор Янукович заявив, що "людина, яка може собі дозволити подібне, і говорить, що закон один для всіх, має відповідати згідно із законом, і ми повинні дати політичну оцінку".
Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко 21 січня ц.р. надіслав листа генеральному прокуророві Олександру Медведьку з проханням з'ясувати всі обставини інциденту та у разі потреби застосувати всі передбачені законодавством заходи до його учасників. Як повідомив голова Секретаріату президента Віктор Балога, президент чекає від Генеральної прокуратури глибокої правової оцінки бійки між Ю.Луценком і Л.Черновецьким. "Висновки ГПУ повинні бути повними, об'єктивними і неупередженими, без всяких політичних або якихось інших домішок. Не має значення, кого стосуватиметься сила дії закону - лідера парламентської політичної сили і урядовця або градоначальника. Обидва вони користуються довірою сотень тисяч людей, які їх делегували у владу зовсім не для відпрацювання вправ рукопашного бою", - сказав він.
Нагадаємо, конфлікт між міністром внутрішніх справ і мером столиці відбувся 18 січня ц.р. по закінченню засідання РНБО. Після інциденту Л.Черновецький розповсюдив заяву, згідно з якою Ю.Луценко "втративши над собою контроль", накинувся з кулаками на голову міста. У свою чергу Ю.Луценко заявив, що всього лише дав Л.Черновецькому ляпаса після того, як останній звів наклеп на нього на засіданні РНБО. За словами міністра, київський мер заявив, що Ю.Луценко вимагав у нього землю в столиці, погрожуючи, у разі відмови, заарештувати сина.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас