Податковий прес зламався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий прес зламався

Казна та Політика
836
Як стало відомо Комерсантові, Міністерство фінансів зажадало від Державної податкової адміністрації (ДПАУ) зібрати в січні 2008 року всього на 16,3% більше податків, ніж торік, тоді як бюджет передбачає зростання доходів відразу на 35,5%.
У деяких областях навіть очікується зниження динаміки податкових платежів. Експерти відзначають, що Мінфін дає можливість підприємствам адаптуватися до нових цін на енергоносії та сировину, але вже наприкінці I кварталу підвищить податкові плани та вдасться до методу авансових переплат.
У розпорядженні виявилася копія плану Мінфіну для регіональних підрозділів ДПАУ щодо збору податків у загальний фонд бюджету в січні. З 9,766 млрд грн доходів бюджету в цьому місяці ДПАУ необхідно зібрати 4,583 млрд грн, що на 642,931 млн грн, або 16,3%, більше надходжень січня 2007 року.
Відзначимо, що доходи загального фонду бюджету в 2008 році повинні вирости на 35,49%. Рік назад Мінфін, який очолював Микола Азаров, вимагав від ДПАУ зібрати на 27% більше, ніж на початку 2006 року. Тоді відомство перевиконало план на 2,7%, зібравши додатково 105 млн грн.
Як свідчать дані ДПАУ, міністр фінансів Віктор Пинзеник діє за методом свого попередника Миколи Азарова, плануючи завищені та занижені показники для різних областей. Якщо для Луганської і Львівської областей план збільшили незначно - на 2,6%, або на 743 тис. грн і 4,594 млн грн відповідно, то для Волинської і Херсонської областей його підвищили на 75,2% і 70,5%.
При цьому для низки областей заплановані навіть менші надходження в бюджет, ніж було зібрано рік назад: для Запорізької - на 85,466 млн грн, Полтавської - на 21,293 млн грн. Донецьку область, що рік назад зірвала виконання плану на 88,28 млн грн, зобов'язали зібрати на 67,130 млн грн більше. Але навіть із урахуванням підвищення - до 195,924 млн грн - очікувана сума надходжень менша від планів останніх двох років (докладніше див. таблицю) .
Найбільше збільшення податкових надходжень у січні очікується від Києва (на 423,9 млн грн) і Харківської області (на 108,7 млн грн), чиї заплановані показники - зростання на 29,6% і 34,4% - майже вдвічі перевищують середнє значення по Україні. Джерело Ъ у ДПАУ такий розподіл податкового навантаження пояснити не змогло, тому що завдання на січень формуються Міністерством фінансів, а думка адміністрації буде враховуватися при їхній корекції починаючи з лютого. Мінфін учора свої плани не прокоментував.
У прес-службі Дніпропетровської обласної ДПА повідомили, що їхній план (зростання на 9,3%) відповідає зростанню промислового виробництва в 2007 році (на 10,2%), а тому цілком реальний. Глава Харківської обласної ДПА Станіслав Денисюк також упевнений у тому, що план буде реалізований завдяки збільшенню надходжень ПДВ, погашенню податкового боргу і стягненню донарахованих сум. А перший заступник глави Сумської обласної ДПА Микола Карпенко пообіцяв збільшити надходження на 24,2% за рахунок рентних платежів за нафту, газ і газовий конденсат.
У деяких областях, навпаки, вважають, що виконати плани буде складно. Глава Донецької обласної ДПА Олег Соколов обурений тим, що заплановане для його області збільшення на 52,1% майже втроє перевищує темпи зростання промислового виробництва. Заступник глави Запорізької обласної ДПА Тетяна Коваленко говорить, що на рівень відрахувань області вплинули одержання Запорізьким автомобільним заводом у травні 2007 року пільгового режиму оподатковування та зміна акціонерів "Дніпроенерго". "У новому році по митниці пройшов документ, що живі гроші по векселях будуть сплачуватися митницею, тому податкова тепер, звичайно, втратить", - додала вона.
Допомогти подолати недобір у регіонах може Київ. У прес-центрі Київської ДПА повідомили, що перевиконають план 1,864 млрд грн на 446 млн грн за рахунок боротьби з великими мінімізаторами. Відзначимо, що частка Києва в прирості всеукраїнського плану на 642,9 млн грн повинна скласти 66%.
Зниження темпів зростання сплати податків експерти пояснюють тим, що Мінфін хоче "придивитися" і оцінити здатність бізнесу платити більше податків. Директор економічних програм Центра ім. Разумкова Василь Юрчишин упевнений, що Мінфін знизив показники, щоб убезпечити себе. "Регіональні перекоси" у планах він пояснює тим, що великі підприємства повинні адаптуватися до підвищення цін на енергоносії та сировину.
Але вже наприкінці I кварталу ДПАУ буде вимагати від підприємств сплати податків у повному обсязі, у тому числі продовжуючи практику авансових переплат. "Давити на бізнес завжди легше, ніж розкривати фінансові махінації та податкові схеми", - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Плани ДПАУ з надходження податків у бюджет, млн грн
Дані: ДПАУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас