"Газпром" візьме участь в приватизації киргизських газопроводів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" візьме участь в приватизації киргизських газопроводів

Енергетика
69
Російська газова монополія "Газпром" має намір взяти участь у приватизації державної газотранспортної компанії "Киргизгаз", що належить уряду Киргизії, пише газета "Комерсант". Раніше передбачалося, що "Газпром" одержить компанію в управління.
Однак тепер схема співробітництва "Газпрому" і Киргизії змінилася: російська монополія має намір брати участь у приватизації об'єктів газової інфраструктури Киргизії. Джерела газети повідомили, що "Газпром" хоче одержати "Киргизгаз" у власність, а не в спільне управління. Рішення про продаж "Киргизгазу" уже прийняв уряд Киргизії, однак парламент ще не затвердив дати та форми приватизації.
Напередодні глава "Газпрому" Олексій Міллер і прем'єр Киргизії Ігор Чудінов домовилися, що монополія приступить до проведення геологорозвідувальних робіт у Киргизії. На підставі даних про геологорозвідку буде ухвалено рішення про створення спільного російсько-киргизького підприємства (СП) у нафтогазовій галузі.
Створення СП було анонсовано ще в 2006 році, однак так і не з'явилося. Передбачалося, що "Газпром" одержить половину газопроводів і підземного сховища газу (ПСГ) у Киргизії. Бішкек також обіцяв передати в управління СП частку в нафтогазовидобувному "Киргизнафтогазі" і газотранспортному "Киргизгазі", а "Газпром" повинен був побудувати в країні сучасний нафтопереробний завод і забезпечити його нафтою. Але сторони не домовилися про розмір статутного капіталу, частки засновників і перелік об'єктів.
При цьому ще одне джерело "Комерсанта" заявило, що Киргизія очікувала капіталовкладень із боку "Газпрому" на рівні 300 мільйонів доларів, а російська компанія готова вкласти тільки 12 мільйонів.
"Киргизгаз" здійснює поставку газу споживачам Киргизії і надає послуги із транспортування казахського газу на півночі Киргизії та узбецького газу в районі Ферганської долини.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас