Коаліція знайшла підхід до Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коаліція знайшла підхід до Ощадбанку

550
Депутати коаліції вчора запропонували змінити п'ятьох представників Верховної ради в наглядовій раді (НР) Ощадбанку.
У НР повинні ввійти по два члена від НУНС і БЮТ і один від опозиції (КПУ). Після кадрової ротації число людей у наглядовій раді, лояльних президентові та уряду, досягне 14 з 15.
На думку депутатів, це забезпечить позитивне голосування за звільнення голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея.
Учора секретаріат Верховної ради (ВР) оприлюднив проект постанови №1422 про призначення в наглядову раду Ощадбанку п'яти представників парламенту. Народні депутати Станіслав Аржевітін ("Наша Україна-Народна самооборона"), що раніше очолював банк "Ажіо", і Андрій Кожем’якін (БЮТ) ініціювали зміну представників Ради, які в минулому скликанні були висунуті Партією регіонів.
Замість них будуть дві людини від НУНС - екс-голова правління СЕБ Банку (раніше "Ажіо") Володимир Смоленко та директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин, двоє від БЮТ - депутат міськради Сум Костянтин Єфименко (БЮТ) і Валерій Стригун - і один традиційно від опозиції. Її в НР буде представляти колишній міністр промислової політики Анатолій Головко (Компартія). Президент Віктор Ющенко призначив п'ятьох представників у держбанк ще на початку 2007 року, а уряд Юлії Тимошенко змінив спостерігачів на початку 2008 року.
За словами Станіслава Аржевітіна, опозиція вирішила, що в НР Ощадбанку їх буде представляти депутат Компартії. "Смоленка і Юрчишина я знаю із професійної точки зору, вони орієнтуються в макроекономічних показниках, не пов'язані з бізнесом, чого завжди бракувало членам НР держбанків, - сказав він. - Люди від БЮТ відповідають вимогам до членів НР держбанків - наявність економічної або юридичної освіти, досвід роботи на керівних посадах у держструктурах.
За них несуть персональну відповідальність наші партнери, як і комуністи за свого представника". Постанова буде розглянута в Раді після зимових канікул - у трьох фракцій у сумі 255 депутатських голосів, повідомив Аржевітін. "Зміни в наглядову раду держбанків не можуть вноситися частіше ніж раз на рік, а минулі призначення були 8 лютого", - пояснив депутат.
Кожем’якін на дзвінки не відповідав. Василь Юрчишин запевнив, що згоден бути представником від НУНС, але відмовився обговорювати своє призначення. "Давайте дочекаємося офіційного рішення", - сказав він. Зв'язатися з іншими претендентами вчора не вдалося. З урахуванням очікуваної зміни п'ятьох представників Верховної ради число членів НР, лояльних Віктору Ющенкові і Юлії Тимошенко, досягне 14 з 15, що підвищує ймовірність зміни голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея, говорять у коаліції. "Я згодний з Віктором Януковичем, що заявив, що Анатолія Гулея (голова правління Ощадбанку) треба зняти.
Він абсолютно незграбно працює щодо організації виплат Ощадбанку СРСР, - вважає депутат фракції БЮТ Сергій Терьохін. - Я його особисто не знаю, але товариш явно не на своєму місці. За 16 років незалежності в нас виникла прекрасна плеяда банкірів, думаю, проблем із заміною Гулея не буде". Можливого наступника Анатолія Гулея Терьохін назвати відмовився.
Віктор Ющенко змінить склад наглядової ради Укрексімбанку
Президент Віктор Ющенко має намір вивести зі складу наглядової ради (НР) Укрексімбанку народного депутата Віктора Тополова та главу МНС Володимира Шандру, повідомив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.
Конституцією заборонено народним депутатам і членам Кабінету міністрів входити до складу НР підприємства, метою якого є одержання прибутку. На час призначення членом НР Укрексімбанку Володимир Шандра був радником президента, Віктор Тополов - народним депутатом Верховної ради V скликання.
На сьогодні правочинними членами НР Укрексімбанку за квотою президента є Ян Берназюк, Віктор Тополов, Андрій Пишний, Ігор Пукшин і Володимир Шандра.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас