Експерти: Ринок землі заклякне до березня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ринок землі заклякне до березня

Аграрний ринок
479
Експерти прогнозують припинення функціонування ринку землі в Україні до березня поточного року.
Таку думку висловив завідувач кафедрою Національного аграрного університету Андрій Мартин сьогодні під час круглого столу "Проблемні питання застосування земельного законодавства у зв'язку із прийняттям закону "Про державний бюджет на 2008 рік".
Як передає УНІАН, за його словами, ринок землі не буде функціонувати доти, поки Верховна Рада не прийме зміни в закон про державний бюджет на 2008 рік, яким були внесені зміни в земельне законодавство.
Зокрема, у зв'язку зі змінами в Земельному кодексі, Державне агентство земельних ресурсів визначено продавцем, але не розпорядником земель. Нагадаємо, Законом "Про Державний бюджет України на 2008 рік і про внесення змін у деякі законодавчі акти України" передбачено продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до прийняття законів "Про державний земельний кадастр" і "Про ринок землі".
Як уточнив заступник голови Ради Асоціації "Земельний союз України" Анатолій Вовк, Держземагентство наділене функціями розпорядницького органа із продажу земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у державній і комунальній власності за межами населених пунктів.
Також змінами визначено, що землі державної та комунальної власності можуть передаватися в оренду винятково на аукціонах. При цьому в перехідних положеннях Земельного кодексу заборонено продавати ділянки державної та комунальної власності. Отже, з нового року продаж всіх земельних ділянок, а також продаж прав оренди на них призупинилися.
Вовк відзначив, що при підготовці земель до проведення аукціонів складається паспорт земельної ділянки, у якому вказується приналежність земель до державної або комунальної власності. А оскільки розмежування земель державної та комунальної власності не проведено, це унеможливлює проведення аукціонів.
Експерт вважає, що розблокувати проведення аукціонів допоможе завершення розмежування земель державної та комунальної власності. Такої ж думки дотримується Мартин. "Всі земельні аукціони та конкурси, які зараз проводяться в Україні, є незаконними", - сказав він.
На думку експерта, ще однією причиною цього є положення в Земельному кодексі про виконавця земельних торгів, суб'єкта господарської діяльності, що повинен мати ліцензію. Однак ліцензування сьогодні не проводиться. Тому всі земельні аукціони проходять поза правовим полем, порушуючи Земельний кодекс.
"Державний службовець не вповноважений проводити аукціон, це повинні робити або аукціонні центри, або товарні біржі. Швидше за все, найближчим часом у нас у країні законних аукціонів не буде", - вважає Мартин.
На його думку, зміни в Земельний кодекс потрібно терміново переписувати. "В Україні зупинені абсолютно всі процеси з надання земельних ділянок у власність і користування, зупинені всі продажі. І якщо не будуть внесені зміни, будуть стояти на місці всі земельні відносини в державі", - додав він.
У свою чергу генеральний директор Державної акціонерної компанії "Національна мережа аукціонних центрів" Юрій Тараторін відзначив, що для проведення аукціонів потрібно вирішити питання з ліцензуванням підприємств, що проводять торги, а також розробити положення про процедуру проведення аукціонів. Оскільки сьогодні аукціони проводяться відповідно до тимчасових порядків, які приймають органи місцевого самоврядування. За даними завідувача відділом апарата Верховної Ради Костянтина Радченка, пропозиції щодо змін у закон про держбюджет-2008 року планується напрацювати до березня цього року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас