ПФТС продовжує працювати з перебоями через високу активність торговців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС продовжує працювати з перебоями через високу активність торговців

Фондовий ринок
421
Фондова біржа ПФТС, найбільша за обсягами торгів в Україні, третій день поспіль працює з перебоями через високу, за українськими мірками, активність торговців цінними паперами в умовах мінливої ситуації на міжнародних фондових ринках.
"Сьогодні пішла вгору Європа, і український ринок збирався рости. Брокери були налаштовані на підвищення, але термінал ПФТС протримався 20 хвилин і виключився. Потім увімкнувся зі знятими котируваннями, а через якийсь час виключився знову", - прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" ситуацію на ринку директор ЗАТ "Універ Капітал" Леонід Карпенко.
У ПФТС агентству підтвердили наявність проблем у роботі, але обіцяли прокоментувати ситуацію трохи пізніше.
"Ми зараз збираємо ініціативну групу. У неї ввійшли вже як мінімум 10 торговців цінними паперами, оскільки ситуація, коли торговельна система кілька днів поспіль не працює стабільно, на кілька годин за день відключається, приводить до збитків", - сказав агентству директор департаменту торговельних операцій однієї з найбільших на ринку інвестиційних компаній "Драгон Капітал" Денис Мацуєв.
"Тенденція, що на знакових тенденціях на ринках відключається термінал ПФТС - це якщо не злий намір, то злочинна недбалість, через яку зазнають втрат уже не тільки професійні учасники, але і їхні клієнти - фізичні особи, що вкладають у ринок прямо або через інвестиційні фонди", - вважає Карпенко.
На його думку, якщо біржа ПФТС у якнайшвидшому часі не поліпшить ситуацію, то ринок може просто піти на інший майданчик, наприклад, ТІС "Перспектива".
"Ми і наші клієнти втрачаємо гроші через те, що не бачимо ринку, немає доступу до котирувань. За наявності в Україні альтернативного торговельного майданчику з якісним сервісом багато торговців могли б серйозно розглядати цю альтернативу", - схожу позицію висловив і Мацуєв.
За даними ІК "Трійка Діалог", сукупний обсяг торгів у вівторок за підсумками 603 угод склав $14,9 млн - на 44% вище змінного середнього значення за останні півроку, у середу - 378 угод на $9,1 млн (на 12% нижче середнього рівня).
Як повідомлялося, на минулому тижні ПФТС призупинила торги приблизно на три години через аварію в енергомережах "Київенерго".
За даними Держкомісії цінних паперів і фондового ринку, в Україні в цей час працюють сім фондових бірж і дві торгово-інформаційні системи, обсяг торгів на яких в 2007 році склав 36,833 млрд грн, що на 26,7% більше, ніж за аналогічний період 2006 року.
ПФТС є найбільшою біржею, частка якої за цей період склала 87,8% усього обсягу угод. В 2006 році частка ПФТС була вища - 96,4%.
Наприкінці 2007 року відразу кілька організаторів торгівлі заявило про намір в 2008 році істотно активізувати свою роботу і почати конкуренцію з ПФТС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас