ВТБ пристрастився до покупок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВТБ пристрастився до покупок

Фондовий ринок
1669
Російський банк ВТБ, що об'єднав в 2007 році українські "дочки", заявив учора про готовність купити ще один банк в Україні.
Як стало відомо, ВТБ шукає банк для поглинання заради збільшення частки ринку. Банкіри вважають, що російському інвесторові вистачить коштів на покупку будь-якого банку, а активний пошук нової кредитної установи пов'язують із наміром перенести роздрібний напрямок в окремий банк.
Учора російський ВТБ, що володіє українським ВТБ Банком, оголосив про плани придбати новий банк в Україні. "Це гарна можливість, тому що ціна банків там може бути нижчою. Ми безперечно шукаємо більше можливостей для розширення нашого бізнесу в Україні та Казахстані і, може бути, зробимо кілька придбань, якщо ціна підійде", - сказав президент-голова правління ВТБ Андрій Костін на Світовому економічному форумі в Давосі. Нагадаємо, у минулому році пан Костін повідомив, що ВТБ інвестує $1,5 млрд у капітал існуючих і придбання нових банків, щоб до середини 2008 року охопити всі країни СНД.
До 1 жовтня 2007 року активи ВТБ склали $74,255 млрд, кредитний портфель - $46,345 млрд, статутний капітал - $3,084 млрд, чистий прибуток - $1,051 млрд. На вчорашній день капіталізація ВТБ на біржі РТС склала $33,5 млрд. ВТБ вийшов в Україну ще в 2004 році, створивши Внешторгбанк (Україна).
Наприкінці 2005 року він купив банк "Мрія" за $70 млн, завершивши об'єднання банків під брендом "ВТБ Банк" восени минулого року.
Перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер розповів, що конкретного кандидата для початку переговорів у них поки немає. "Ми ніколи не забували про можливість розширення частки за рахунок придбання ще одного українського банку, але мені не відомо, щоб ми проводили з кимось переговори, - сказав він. - Нам потрібний банк із часткою ринку в секторах економіки, які нам цікаві".
За даними Нацбанку, на 1 жовтня 2007 року активи "дочок" ВТБ становили 1,627% українського банківського ринку. Голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов раніше заявляв, що їхній клієнти - компанії гірничо-металургійної, хімічної і машинобудівної галузей.
Серед невеликих банків, що працюють у цих сегментах, експерти називають, зокрема, "Кредит-Дніпро", Южкомбанк, Донгорбанк і "Металург". "Зараз питання про продаж банку не стоїть", - заявив засновник компанії "Донбасінвестгруп" (володіє 27,5% акцій Южкомбанка) Едуард Безверхий. Інші кредитні установи не змогли прокоментувати можливість свого продажу.
Експерти вважають, що заява ВТБ відображає агресивну політику банку в Україні. "ВТБ необхідно швидко одержати частку ринку. Органічним зростанням цього домогтися не можна, тому вони готові платити премію за вихід у сектори, що їх цікавлять, - упевнений голова правління "Актив-банку" Сергій Равняго. - Це має сенс, тому що зараз металургія і гірничовидобувна промисловість є дуже "гарячими" сегментами на світовому ринку. ВТБ - глобальна установа, і в нього вистачить грошей купити будь-який банк в Україні".
Перший заступник голови правління Сведбанку Віктор Гладкий вважає, що ВТБ вигідніше об'єднати новий банк із ВТБ Банком "в одну потужну структуру, тому що нема рації мати кілька розрізнених установ". Банкіри не відкидають, що ВТБ має намір перенести роздрібний напрямок в окрему установу. "На російському ринку ВТБ представлений банками ВТБ і "ВТБ 24". Останній спеціалізується на роздрібному бізнесі. Напевно, ВТБ хоче зробити окремий роздрібний банк і в Україні", - вважає Сергій Равняго.
Контекст
Укрпромбанк хоче купити банк у ЄС
Голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус повідомив про вивчення можливості покупки невеликого банку в одній із країн Євросоюзу - Польщі, Угорщині або Словаччині, а також банків у країнах СНД - Казахстані та Узбекистані.
У квітні 2006 року Укрпромбанк придбав 35% статутного капіталу Армінвестбанку (Вірменія), частка якого на місцевому ринку становить близько 5%. Найбільшими акціонерами банку на 1 січня 2008 року є ТОВ "АВС" (34%), ТОВ "КБ "Нафтовий" (32%), ТОВ "Укрпромсервіс" (34%).
За даними Асоціації українських банків, на 1 грудня Укрпромбанк займав 14-е місце за активами (10,535 млрд грн) і 17-е за капіталом (1,099 млрд грн).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас