На одного киянина припадає найбільше грошей в країні, але в 13 разів менше, ніж на берлінця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На одного киянина припадає найбільше грошей в країні, але в 13 разів менше, ніж на берлінця

301
Влада Києва пишається тим, що в нього найбільший бюджет з українських міст - майже 25 млрд грн. Що, власне, і не дивно - столиця все-таки. "Сьогодні" вирішила більш уважно порівняти бюджет "матері міст руських" з обласними центрами країни, а також закордонних "колег".
З'ясувалося, що на душу одного киянина (виходячи з офіційного населення) бюджет витрачає найбільше грошей у країні і це добре. Набагато гірше, що в інших столицях бюджетні видатки на душу населення набагато більші за київські. Навіть у Мінську, у Москві та Варшаві. А про Берлін і говорити нема чого. Там на одного жителя витрачають в 13 разів більше! Правда, щоб утримати такий високий рівень видатків, місто живе в борг уже 5 років. Загальна сума взятих муніципалітетом Берліна кредитів - 80 мільярдів євро.
Якщо подивитися за структурою видатків, то особливість нашого міста в тому, що дуже великі гроші йдуть на компенсації виробникам хліба, житлово-комунальних послуг і міському транспорту, щоб ті не піднімали тарифи для населення. В інших містах України такого немає. На перший погляд це добре (інакше б ціни злетіли). Але, якщо порівняти вартість того ж проїзду на міському транспорті, то в провінції він коштує стільки ж, скільки й у нас (а то і менше), хоча там ніхто нікому нічого не компенсує. Так на що тоді йдуть гроші платників податків? Хоча, що стосується хліба, то об'єктивності заради варто визнати, що він у нас найдешевший у країні. Тут користь від компенсацій очевидна.
Девіз талліннського бюджету на цей рік - "Таллінн подбає!", хоча він передбачає підвищення земельного податку в 2,5 рази, чим незадоволені городяни. У Варшаві найбільша частка видатків припадає на забезпечення правопорядку в місті - аж 99,4 мільйона доларів. На ці гроші варшавській поліції будуть закуповувати нову техніку, ремонтувати приміщення та підвищувати стражам порядку зарплату. У нас на програму боротьби зі злочинністю передбачили 47 млн грн, що всього на 10 відсотків більше, ніж попереднього року.
Київ витрачає порівняно мало грошей на освіту (7 млн дол.), дороги (3 млн дол.) і правопорядок (9 млн дол.). Традиційно столиця України, як ніхто інший, дає великі гроші на будівництво - цього року більше 4 млрд грн (800 млн дол.).
Секретар бюджетної комісії Київради Наталя Новак розповіла "Сьогодні", що основна частина бюджету йде все-таки енергетикам і транспортникам (в 5 разів більше, ніж торік).
Медики одержать порядку двох мільярдів гривень, з яких на збільшення до зарплати піде лише 43 тис. грн і вони стануть одержувати в середньому на 600 гривень більше, хоча самі лікарі говорять, що зазвичай комусь накидають 200 гривень, а комусь - 1000. Інше - на медикаменти, устаткування та відкриття "Центру серця". Стрічечку-то там перерізали, тільки робота як така ще не почалася. Муніципальної дотації медикам не дали - просто підвищили зарплату. Вкотре.
Без дотації залишилися і педагоги - Наталя Новак повідомила, що вони одержують надбавку від держави, тому місто заощадило.
Малозабезпечені кияни на свята будуть одержувати більше грошей. Рівно у два рази. Про це сказав сам мер Леонід Черновецький. "Київ є дуже дорогим містом для простих людей. І ці люди зараз знову будуть, як і торік, отримувати щомісячні кошти, але у два рази більше", - сказав Черновецький. Це від 100 до 200 гривень.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас