Тимошенко зайнялась транзитом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко зайнялась транзитом

Енергетика
248
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко має твердий намір переглянути ставку транзиту російського газу територією України. "Прийшов час провести дискусію між Україною і Росією щодо вартості ставок транзиту російського газу через територію України в Європу", - заявила "помаранчева принцеса" практично відразу після того, як Ющенко закликав всіх "навіть не дискутувати" із приводу перегляду ціни на транзит газу.
У середу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що хоче провести переговори щодо ставки транзиту російського газу територією республіки.
Причиною стало те, що Україні зараз доводиться купувати газ у Росії за ціною, що майже у два рази перевищує ту, про яку партнери домовилися наприкінці грудня 2007 року - 179,5 долара за 1000 кубометрів.
Через небувалі холоди поставки туркменського газу в січні значно скоротилися. Тому відсутній азіатський газ у першому кварталі 2008 року заміщається російською сировиною за європейськими цінами. Постачальником, що перепродує російський газ Україні, виступає трейдингова компанія RosUkrEnergo.
За словами виконавчого директора RosUkrEnergo Костянтина Чуйченка, у першому кварталі поточного року ціна закупівлі російського газу становить 314,7 долара за 1000 кубометрів. Для України це дуже дорого.
Тимошенко заявила, що транзитна ставка газу не змінилася, хоча ціна на сировину підвищилася. "Тому прийшов час провести дискусію між Україною і Росією щодо вартості ставок транзиту російського газу через територію України в Європу", - цитує слова прем'єр-міністра агентство "Уніан".
За її словами, вона вже доручила фахівцям провести аналіз щодо функціонування транзитних систем і цін на такі послуги в інших країнах.
"І з такими аргументами, якщо ми говоримо про ринкові ціни, можна вийти на переговорний процес із Росією", - сказала прем'єр-міністр.
Тимошенко додала, що Віктор Ющенко попросив її відкласти свій візит у Москву для зустрічі з Віктором Зубковим, призначений на 23 січня, на 20-і числа лютого.
Голова правління "Нафтогаз України" Юрій Вітренко ще торік говорив, що, за розрахунками компанії, економічно обґрунтована ставка транзиту газу територією України повинна становити в 2007 році 7,48 долара за 1000 кубометрів на 100 км, в 2008 році - 9,32 долара.
Зараз ставка транзиту газу територією України становить 1,7 долара за 1000 кубометрів на 100 км. В 2007 році ставка становила 1,6 долара.
Недавно президент України Віктор Ющенко закликав українських експертів навіть не обговорювати тему перегляду тарифних ставок на транзит газу.
На його думку, висновки аналітиків про занижену ціну транспортування територією України неправильні і робляться від незнання ситуації. Глава держави підкреслив, що в цьому секторі відносини складаються непросто і потрібно досягти стабільності.
"Коли чую дискусії експертів, як хтось намагається в тарифній політиці робити якісь порівняння, якусь логістику робить за рівнем тарифної політики в Європі - це все від незнання", - відзначив Віктор Ющенко. Президент підкреслив, що на даний момент Україна одержує найдешевший газ "на всьому периметрі кордону".
Таким чином, Тимошенко вирішила попросту не звертати уваги на заяви глави держави і заробити політичні очки на популярній темі покупки російського газу.
"Тільки сліпий може не зауважувати протистояння між Ющенком і Тимошенко. Для Юлії Тимошенко це питання принципу, чи погодитися із пропозицією Ющенка, що не схвалив її візит у Москву, чи продовжувати наполягати на своєму. Тимошенко, природно, не з тих, хто погоджується і йде на другу роль", - сказав завідувач відділом України Інституту країн СНД Кирило Фролов.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас