НАК: "Газпром" не має претензій до забезпечення "Нафтогазом України" транзиту російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАК: "Газпром" не має претензій до забезпечення "Нафтогазом України" транзиту російського газу

Енергетика
139
ВАТ "Газпром" (РФ) не має претензій до виконання національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" умов контракту на транзит російського природного газу територією України, повідомив державний холдинг у середу.
"Сьогодні відбулися телефонні переговори між головою правління НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною і головою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером. За підсумками переговорів російська сторона заявила про відсутність яких-небудь претензій до НАК "Нафтогаз України" щодо виконання умов контрактів з транспортування російського газу в країни Центральної і Західної Європи", - відзначається в повідомленні.
"Нафтогаз України" є єдиним постачальником послуг із транзиту природного газу через Україну трубопровідним транспортом. Технічно транспортування газу забезпечує "Укртрансгаз", дочірня компанія НАК, що обслуговує систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни.
Транзит природного газу територією України здійснюється на підставі двох контрактів - між "Нафтогазом України" і "Газпромом" від 21 червня 2002 року і між "Нафтогазом України" і RosUkrEnergo AG (Швейцарія) від 29 липня 2004 року.
Українські споживачі практично щорічно в зимовий період перевищують погоджені з російською стороною обсяги відбору природного газу з газотранспортної системи України, що приводить до скорочення транзиту. "Газпром" і RosUkrEnergo у випадку виникнення такої ситуації звертаються до "Нафтогазу України" із проханням привести осідання природного газу на території України до погодженого рівня.
Як повідомлялося, транзит природного газу в країни Європи через Україну в 2007 році склав 112,1 млрд куб. м - на 1,5% (на 1,7 млрд куб. м) менше, ніж в 2006 році. Транзит у країни СНД торік скоротився в 4,8 рази (на 11,7 млрд куб. м) - до 3,1 млрд куб. м.
"Нафтогаз України", "Газпром" і RosUkrEnergo у грудні 2007 року підписали доповнення до контрактів, які передбачають транзит як мінімум 113,7 млрд куб. м природного газу територією України в 2008 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас