Яценюк: Зміни в Конституцію повинні відображати волю всього народу України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Зміни в Конституцію повинні відображати волю всього народу України

Казна та Політика
124
Зміни в Конституцію повинні поєднувати і відображати волю всього народу України. Про це заявив голова Верховної Ради Арсеній Яценюк після зустрічі із суддями Конституційного суду (КСУ).
"Конституція не може бути Конституцією більшості чи меншості, одного чи іншого кольору, опозиції чи коаліції", - відзначив він.
Яценюк висловив упевненість, що зміни в чинну Конституцію повинні приймати не тільки 300 нардепів. "Бажано, щоб мова йшла про повну національну єдність, у т.ч. і в парламенті", - сказав він.
Голова ВР додав: "Хотів би застерегти всі політсили в частині внесення змін у Конституцію, а саме зловживання такими змінами. Не може сьогодні стояти на порядку денному питання щодо того, що ми змінюємо Конституцію заради привнесення політичного протистояння в суспільство". Основна ідея внесення змін, за словами Яценюка, - це поліпшення життя українського народу, у тому числі і через збалансування гілок влади.
Нагадаємо, 27 грудня 2007 р. Президент України Віктор Ющенко підписав указ про Національну конституційну раду (НКС). Президент поклав на новостворений орган підготовку концепції системного відновлення конституційного регулювання суспільних відносин в Україні і проекту нової редакції Конституції України.
До складу ради повинні ввійти представники політичних сил, громадськості, а також провідні спеціалісти в галузі конституційного права. Очолює НКС Президент України. Як заявила раніше заступник глави Секретаріату президента Марина Ставнійчук, перше засідання НКС повинне відбудуться на початку лютого 2008 р.
Необхідно відзначити, що вчора Ющенко під час зустрічі з лідерами політичних партій закликав всі політичні сили подати кандидатури для формування НКС. Глава держави повідомив про те, що для формування складу НКС внесено більше 230 кандидатур.
Зокрема з п'яти парламентських партій і блоків подали свої кандидатури до складу ради чотири політичні сили: від фракції комуністів подані 3 кандидатури, фракція "Блок Литвина" також запропонувала 3 народних депутати України, депутатська фракція "Блок Юлії Тимошенко" подала 8 кандидатур нардепів, від депутатської фракції "Наша Україна - Народна Самооборона" подано 8 кандидатур нардепів.
Свої кандидатури запропонували 17 позапарламентських партій, зокрема, Народно-демократична партія, Соціал-демократична партія України (об'єднана), Всеукраїнська політична партія "Нова сила", Українська партія, партія Зелених України.
Також кандидатури подані Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. У такому контексті Президент України закликав Партію регіонів направити свої пропозиції щодо кандидатур представників у НКС і зробити це протягом найближчих 2-3 днів.
Раніше Ющенко заявляв, що 2008 р. буде присвячений формуванню нової редакції Конституції України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас