Операція "РосУкрЕнерго" - на шельф!" дала збій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція "РосУкрЕнерго" - на шельф!" дала збій

Енергетика
510
Зміна влади в Україні щораз підкидає стимул для міркувань не тільки політикам та економістам, але і психологам. Одна з таких історій трапилася і зараз. Зайвий раз підтвердивши, що іноді українські чиновники в ім'я свого порятунку можуть потрудитися навіть на благо держави.
Останнім прикладом такого нестандартного переродження стало те, що держмонополіст з видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря ДАО "Чорноморнафтогаз" поміняв партнера для освоєння Одеського родовища. З напівприватного ЗАТ "УкрГаз-Енерго" на державну ДК "Укргазвидобування".
Зрозуміло, що такий крок для забезпечення енергетичної безпеки країни більш ніж логічний: газ із останнього великого вже відкритого за державний рахунок родовища на шельфі Чорного моря повністю залишається в держави. Правда, щоб зрозуміти, чим тепер уже ЗАТ "УкрГаз-Енерго" скандальної "РосУкрЕнерго" не влаштовує "Чорноморнафтогаз", а ДК "Укргазвидобування" влаштовує, варто познайомитися з передісторією питання.
На початку 2006 року державні ДАО "Чорноморнафтогаз" і ДК "Укргазвидобування" укладають договір про спільну діяльність з освоєння Одеського і Безіменного газових родовищ на шельфі Чорного моря. "Чорноморнафтогаз" приступає до виконання своєї частини робіт, ДК "Укргазвидобування" за планом готується до своєї.
Найцікавіше починається після приходу на посаду голови правління кримської держкомпанії Анатолія Присяжнюка наприкінці 2006 року.
Наприкінці березня минулого року новий глава правління ДАО "Чорноморнафтогаз" заявляє ЗМІ, що знайдено інвестора з 2 млрд. гривень для освоєння родовищ на шельфі Чорного моря.
У кращих традиціях інформаційних кампаній і підготовки громадської думки Анатолій Присяжнюк тоді відмовився назвати і родовища, і компанію, з якою ведуться переговори, і повідомити, яку країну вона представляє. "Я не хочу заздалегідь відлякувати їх і говорити, про яку компанію мова йде. Ви незабаром довідаєтеся", - пообіцяв голова правління "Чорноморнафтогазу" журналістам.
Так і відбулося. У травні ім'я полохливого, але вкрай потрібного для зростання українського нафтогазодобування інвестора стало відомо. Тільки не з вуст глави кримської нафтогазовидобувної компанії, а невгамовної та опозиційної Юлії Тимошенко. Право на розробку газо-нафтових родовищ на шельфі Чорного моря було передано компаніям, які є близькими до RosUkrEnergo AG (Швейцарія), приголомшила громадськість лідер БЮТ. "Чорноморнафтогаз", звичайно, поспішив відкараскатися від обвинувачень.
А в серпні, коли скандал притих, ім'я нового компаньйона держкомпанії для освоєння Одеського родовища газу назвали вже офіційно. Ним стало ЗАТ "УкрГаз-Енерго", одним із власників якого саме і є RosUkrEnergo AG. Кращого старту для напівприватної компанії, що купається в грошах від проданого українським підприємствам газу, як починати захід на шельф із уже відкритого за державний рахунок родовища, і не придумаєш.
При цьому попередній партнер ДАО "Чорноморнафтогаз" - державна ДК "Укргазвидобування", що забезпечує левову частину видобутку українського газу, у цій історії зіграло роль "козла відпущення". І те, що ЗАТ "УкрГаз-Енерго" - компанія напівприватна, а ДК "Укргазвидобування" - державна, тоді нікого, схоже, не хвилювало. От як в одному з інтерв'ю великій українській газеті сам глава "Чорноморнафтогазу" описував освоєння Одеського газового родовища.
"Відповідно до наших планів було намічено, що цього року буде здано в експлуатацію Одеське родовище. Але, на жаль, реалії такі, що наші партнери у спільній діяльності, зокрема, компанія "Укргазвидобування", не змогли виконати свої зобов'язання, і через це ми не можемо поки що здати в експлуатацію родовище.
- Про які зобов'язання мова йде?
- Мова йшла про те, що компанія "Укргазвидобування" повинна була закупити "трубу" і прокласти її по дну моря. Це трудомісткий процес, майже 85 км "труби" необхідно було прокласти. На жаль, ними це не було зроблено. У зв'язку із цим ми перервали з ними відносини. Зараз ми вирішуємо питання про залучення до роботи нового партнера.
- Кого ви бачите своїм партнером з освоєння родовища?
- Зараз ми ведемо переговори з компанією "УкрГаз-Енерго". Від того, які будуть результати переговорів, я б сказав, буде залежати подальша доля освоєння родовища. Ми плануємо створити із цією компанією спільне підприємство з освоєння родовища. Якщо СП буде зареєстровано, "УкрГаз-Енерго" має намір вкласти в статутний фонд значні суми, що дасть нам можливість придбати бурову установку, закупити труби і по-новому ввійти в цілому в розробку Одеського родовища.
- Скільки має намір вкласти "УкрГаз-Енерго" у цей проект?
- Спочатку компанія має намір вкласти $2 млрд. Але в цілому ми хочемо довести статутний фонд до $5 млрд. З нашого ж боку будуть виконані всі необхідні роботи, які ми маємо намір переоцінити. Надалі планується підписання додаткової угоди, відповідно до якої при видобутку вуглеводнів ми свій прибуток будемо вкладати в статутний фонд, що дасть можливість розвивати більшими темпами шельф Чорного моря".
Не дати, не взяти. ЗАТ "УкрГаз-Енерго" - рятівник, завдяки якому почнеться золота ера освоєння шельфу. Правда, "не ті" результати виборів і зміна влади, здавалося, повинні були перешкодити ЗАТ "УкрГаз-Енерго" принести енергетичній безпеці України щастя. Глава "Чорноморнафтогаз" навіть натякнув про це привселюдно.
Заявив, мовляв, через нестабільність і зміну керівництва, в Україні може виявитися під загрозою зриву створення спільного підприємства "Чорноморнафтогазу" із ЗАТ "УкрГаз-Енерго", погоджене НАК "Нафтогаз України".
"Я нічому не здивуюся, ви знаєте, як у нашій державі змінюються закони і постанови. На жаль, немає спадкоємності, прихід одного лідера перекреслює роботу попередніх, і це не веде до творення і позитивних результатів", - заявив ЗМІ відразу після виборів Анатолій Присяжнюк.
На тлі останніх заяв Президента України Віктора Ющенка і нового прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко із приводу необхідності відходу "РосУкрЕнерго" та "УкрГаз-Енерго" з українського ринку побоювання глави "Чорноморнафтогаз" повинні були виправдатися. Якби не повідомлення про те, що Анатолій Присяжнюк залишається на своєму пості.
Тоді експерти висловлювали припущення, що "РосУкрЕнерго" все-таки залишається. Принаймні, на шельфі. Інакше ніяк не пояснити використання діючого голови правління "Чорноморнафтогазу" у нових владних конфігураціях.
Однак наступні події посоромили навіть колишніх експертів. ДАО "Чорноморнафтогаз" все-таки поміняла нового партнера на старого - ДК "Укргазвидобування".
Для призначенця і провідника ідеї Анатолія Бойка з залучення на шельф Чорного моря "РосУкрЕнерго" фінт виглядає дивним, але по-людськи зрозумілим.
Очевидно, після ознайомлення громадськості з інформацією про збереження "РосУкрЕнерго" на шельфі, хмари згустилися над главою "Чорноморнафтогазу", і його становище виявилося не таким міцним, а підтримка лобістів "РосУкрЕнерго" не настільки надійною. Своя ж сорочка, як відомо, завжди ближче до тіла.
І йти, як це вже було в автобіографії Анатолія Присяжнюка після помаранчевої революції, з теплого крісла високопоставленої особи на місце радника-консультанта народного депутата комуніста Леоніда Грача, нікому не захочеться. І вже тим більше із крісла глави нафтогазовидобувної компанії. От і дала операція "РосУкрЕнерго - на шельф!" збій.
Про те, як виглядає його вчинок відносно людей, які допомогли йому стати главою державного монополіста з видобутку нафти та газу на шельфі Чорного моря і проштовхували "РосУкрЕнерго" на шельф, судити не нам. Моральна сторона питання нехай більше турбує главу кримської держкомпанії. Головне, у нас відбувся рідкісний для української історії випадок, коли страх втратити своє крісло спрацював на користь держави. Нехай і такої, у якій можуть відбуватися такі незрозумілі для нормальної людини події.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас