Прогнози розвитку світових економік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогнози розвитку світових економік

1948
Прогнози розвитку найбільших світових економік і країн-сусідів України на 2008 рік.
1. Китай
Зростання ВВП: 10,1% (зниження на 1,4%*)
ВВП: 3,94 трлн дол. (при ПКС** 12,91 трлн дол.)
Інфляція: 3% (зниження на 1,5%)
ВВП на людину: 2 960 дол. (при ПКС 9 700 дол.)
Чого тільки не робить Пекін, щоб виглядати краще! Будує найбільші аеропорти, спортивні павільйони у формі пташиного гнізда і навіть запрошує голлівудських режисерів для роботи над шоу-програмою. Все це - підготовка до Олімпіади-2008, що пройде в серпні. Пекін розглядає Олімпійські ігри як ідеальну можливість для того, щоб "відполірувати" імідж країни на міжнародній арені і показати потенціал і привабливість китайської економіки.
Але світова преса буде стежити і за тими сторонами життя Китаю, які Піднебесна не хотіла б афішувати. Це обмеження прав людини, екологічні проблеми, що набувають небачених розмахів, і позиція Китаю в міжнародних конфліктах (Судан, Північна Корея і т.д.). Увага до цих питань робить Пекінські ігри чи не найбільш заполітизованими після Олімпіади-80 у Москві.
У внутрішній політиці Пекін продовжить спроби остудити перегріту економіку. Тут йому допоможе зниження світового попиту на продукцію Made in China. Крім того, Пекін буде прагнути згладити диспропорції в розвитку сільського і міського населення, а також бідних східних і багатих західних регіонів країни. Інакше це може вилитися в масові політичні виступи проти режиму.
2. Індія
Зростання ВВП: 7,9% (зниження на 0,1%)
ВВП: 1,33 трлн дол. (при ПКС 5,31 трлн дол.)
Інфляція: 5,2% (зниження на 1%)
ВВП на людину: 1 180 дол. (при ПКС 4 720 дол.)
Загрозою політичному спокою Індії в 2008 році став договір зі США про ядерні озброєння. Він був підписаний партією Об'єднаний прогресивний альянс, що має більшість місць в індійському парламенті. Комуністи - партнери Альянсу по правлячій коаліції - украй незадоволені цим договором. Вони вважають, що в такий спосіб Індія зрадила принципи руху неприєднання, участю в якому завжди пишалася. Це невдоволення може вилитися в розвал коаліції і проведення дострокових парламентських виборів замість "планових" у травні 2009 року. Ситуацію додатково загострить обговорення нового бюджету країни на 2008-2009 фінансовий рік. Воно заплановано на лютий.
Якщо дострокові вибори відбудуться, Альянс утримає лідируючі позиції. Але повинен буде поступитися частиною свого електорату регіональним партіям, які набирають усе більше ваги на політичній арені. Отже, Альянсу знову треба буде шукати партнерів для коаліції. Якщо цей сценарій виявиться вірним, Індію очікує рік, наповнений політичними баталіями та інтригами.
3. США
Зростання ВВП: 1,2% (зниження на 0,8%)
ВВП: 14,4 трлн дол. (при ПКС 14,4 трлн дол.)
Інфляція: 2,1% (зниження на 0,6%)
ВВП на людину: 47 330 дол. (при ПКС 47 330 дол.)
У новому році вперше в історії США державу може очолити жінка. У листопаді відбудуться вибори нового президента, і найбільші шанси на перемогу має сенатор-демократ Хілларі Клінтон, колишня "перша леді" і дружина президента Білла Клінтона. Вона - безперечний лідер серед кандидатів від своєї партії і значно випереджає конкурентів з Республіканської партії, яку зараз у Білому домі представляє президент Джордж Буш.
У листопаді пройдуть і парламентські вибори Нового складу Палати представників і третини членів сенату. Найбільшою підтримкою і тут користуються демократи. Таким чином, вони мають шанс установити повний контроль над виконавчою і законодавчою владою країни. Основні їхні ідеї на початковому етапі - реформа охорони здоров'я та податкової системи.
Експерти не відкидають можливість рецесії через іпотечну кризу. На цьому тлі почне рости дефіцит держбюджету. І продовжиться ослаблення долара відносно євро та ієни, викликане жорсткістю монетарної політики в Єврозоні та у Японії.
4. Росія
Зростання ВВП: 6,3% (зниження на 0,9%)
ВВП: 1,42 трлн дол. (при ПКС 2,08 трлн дол.)
Інфляція: 9% (збільшення на 0,4%)
ВВП на людину: 10 010 дол. (при ПКС 14 650 дол.)
У Росії наступний рік пройде під знаком перестановок у вищих ешелонах влади. У квітні відбудуться вибори президента. Але Володимир Путін продовжить керувати країною. Правда, уже із крісла прем'єра. А на посаду президента він підтримав кандидатуру Дмитра Медведєва від партії "Єдина Росія", що набрала більшість голосів.
На вибори підуть щонайменше чотири кандидати, але, мабуть, переможе Медведєв. Після цього Путін пересяде в крісло прем'єра і сформує свій уряд. Путін і Медведєв будуть продовжувати колишній політичний курс, але вже на нових посадах.
ВВП Росії в новому році буде рости за рахунок світових цін на енергоресурси. Але після стабілізації цін на нафту та газ темпи зростання трохи знизяться. Внутрішній попит буде високим. У першій половині року будуть дивувати і показники збільшення інвестицій, але це зростання буде нетривалим. Інфляція, що вразила російських споживачів у другій половині 2007 року, в 2008-му не втримається в рамках 8%, запланованих російським центробанком.
5. Туреччина
Зростання ВВП: 5,3% (збільшення на 0,1%)
ВВП: 508 млрд дол. (при ПКС 791 млрд дол.)
Інфляція: 6,1% (зниження на 2,4%)
ВВП на людину: 6 670 дол. (при ПКС 10 380 дол.)
В 2007-му Туреччина пережила цілу низку потужних емоційних струсів (мільйонні демонстрації проти політики діючого уряду, загрози військових переворотів, за ними парламентські і президентські вибори). Тому зараз Туреччина, імовірно, візьме time-out і проведе 2008 рік без особливих сюрпризів. Можливості для цього є. Всупереч "підступам" опозиціонерів партія "Право та справедливість" знову взяла більшість на позачергових парламентських виборах і сформувала однопартійний уряд.
Тепер її лідер, прем'єр Туреччини Реджеп Ердоган, має завидний кредит довіри населення і може з легкістю провести економічні та політичні перетворення. Перші - з метою залучення іноземних інвестицій та адаптації економіки під стандарти ЄС. Другі - для часткової лібералізації суспільно-політичного життя. Членство в ЄС залишається однією з головних цілей зовнішньої політики Туреччини. І хоча ця перспектива залишається довгостроковою, ЄС уже зробив певні кроки убік Туреччини.
Зокрема, у новій Хартії основних прав ЄС уже немає прямого посилання на християнську спадщину ЄС. Це положення було головною причиною, через яку християнська Європа не могла прийняти у свої ряди мусульманську Туреччину.
6. Угорщина
Зростання ВВП: 3% (збільшення на 0,9%)
ВВП: 138 млрд дол. (при ПКС $202 млрд.)
Інфляція: 4,1% (зменшення на 3,7%)
ВВП на людину: 13 860 дол. (при ПКС 20 370 дол.)
Нинішні "брати" по урядовій коаліції Угорщини - Соціалістична йта Ліберальна партії - мають міцну більшість.
А виходить, могли б спати спокійно, якби не одне "але". Усередині самої коаліції усе більше ростуть розбіжності із приводу реформ. Серед найбільш спірних - зміни у фіскальній сфері та урізування видаткової частини бюджету. Проти останнього виступають соціалісти, хоча саме їхній лідер Ференс Гюрчань - глава угорського уряду.
Тому не виключено, що Гюрчань не втримається у своєму кріслі. І виштовхнути його можуть свої ж однопартійці. Тим більше що просити підтримки Гюрчаню нема в кого. Його популярність серед населення серйозно ослабла в результаті скандалів дворічної давнини, коли Гюрчань надавав виборцям неправдиву інформацію про економічну ситуацію в країні. А також через жорсткі фіскальні заходи, проведені його кабінетом, які вже привели до зниження внутрішнього попиту. І як результат - до уповільнення зростання ВВП в 2007 році. Але якщо уряд зможе реформувати видаткову частину бюджету, в 2008-му самопочуття країни трохи покращиться. У тому числі й у питанні дефіциту бюджету, хоча поки уряд не може знизити його до необхідних 4,3% від ВВП.
7. Польща
Зростання ВВП: 5,1% (зниження на 1,4%)
ВВП: 453 млрд. (при ПКС 640 млрд.)
Інфляція: 3% (збільшення на 0,8%)
ВВП на людину: 11 880 дол. (при ПКС 16 810 дол.)
На парламентських виборах у жовтні ліберально-консервативна партія Дональда Туска "Громадянська платформа" "всуху" розгромила своїх супротивників з партії "Право та справедливість" Ярослава Качиньського в жовтні. А виходить, тепер може зайнятися іміджем і політикою Польщі як усередині держави, так і на зовнішній арені.
Правда, радість Туска, а разом з нею і можливість маневру, затьмарюють відразу декілька факторів. По-перше, урядовій коаліції прийдеться потрудитися, щоб убезпечити свою більшість у парламенті. По-друге, молодший "брат" по коаліції - Польська селянська партія - може висунути вимоги, які стануть згубними для єдності двох партій і не дадуть уряду відпрацювати свій повний термін. Нарешті, незважаючи на парламентську більшість, Туску не уникнути зіткнень із потужною опозицією братів Качиньських. Адже президентом країни залишається брат-близнюк Ярослава Качиньського. А виходить, з багатьох питань прийдеться зіштовхнутися із президентським вето.
Тому нова парламентська більшість у Польщі буде проводити реформи, насамперед, у тих сферах, де схвалення президента не потрібно. Скажемо, у приватизації. У цілому ж Туск буде проводити більш ліберальну економічну політику. Він досить прихильно дивиться на можливість вступу Польщі в Європейський економічний і монетарний союз. Але радикальних змін все-таки не варто очікувати. Зміна влади означає зміну методів роботи Польщі, але не зміну її цілей та інтересів.
8. Німеччина
Зростання ВВП: 2,1% (зниження на 0,6%)
ВВП: 3,43 трлн дол. (при ПКС 2,84 трлн дол.)
Інфляція: 1,6% (зниження на 0,4%)
ВВП на людину: 41 400 дол. (при ПКС 34 270 дол.)
Новий рік буде тривожним для "великої коаліції". Якщо на земельних виборах коаліційна Соціал-демократична партія (СДПН) покаже погані результати, це може розколоти ряди соціал-демократів. Частина з них уже зараз незадоволена союзом із правоконсервативним блоком ХДС/ХСС, лідером якого є федеральний канцлер Ангела Меркель. Тому у випадку провалу на земельних виборах СДПН може залишити урядову коаліцію.
А це поставить у порядок денний питання про її життєздатність. Втім, західні спостерігачі вважають, що коаліція все-таки зможе відпрацювати весь термін своїх повноважень, що закінчується у вересні 2009 року.
У новому році німецька економіка переживе деяке зниження темпів зростання, перш ніж піти "на поправку" в 2009 році. Цим вона буде зобов'язана політиці уряду Меркель, що, прагнучи вивести Німеччину із кризи "надсоціальної" економіки, знижує соцвиплати з бюджету і намагається збільшити доходи за рахунок підвищення податків, у тому числі і на додану вартість. У той же час німецьке населення усе більш ворожо сприймає ці заходи. Тому в новому році в Німеччині не очікується голосних законодавчих ініціатив, а темпи реформ трохи сповільняться.
Найбільш сприятливий новий рік буде для німецького бізнесу. Уряд Меркель знизив податок на корпорації з 39 до 30%, давши компаніям можливість більше інвестувати в основний капітал. У сфері зовнішньої політики Берлін і далі буде працювати над поліпшенням відносин з Вашингтоном. А от німецько-російські відносини очікує подальше охолодження.
9. Білорусія
Зростання реального ВВП: 6,4%*** (зниження на 1,4%)
Інфляція: 10% ***(збільшення на 1,9%)
ВВП на людину: при ПКС 9 003 дол.
Президент Білорусії випромінює оптимізм. У грудні він затвердив найважливіші параметри прогнозу соціально-економічного розвитку країни на 2008 рік, велівши забезпечити зростання ВВП не на 8-9%, як передбачалося, а на 10-11%. Але поставлені цілі навряд чи будуть досягнуті. Після чергового підвищення цін на російський газ (до $119 за тисячу кубічних метрів) Мінськ постане перед серйозним вибором - або збільшувати інвестиції, щоб допомогти промисловості подолати підвищення цін на газ і погіршення нафтової кон'юнктури, або ж підвищувати доходи населення і не допускати зниження внутрішнього попиту.
Зважаючи на все, Лукашенко схиляється до першого варіанта. Він уже пішов на скасування деяких пільг населенню та уповільнення темпів збільшення заробітної плати. А райдужні прогнози зростання ВВП потрібні для того, "щоб не злякати" грошові внески населення та іноземних інвесторів. Це також спроба замовчати головну проблему - гострий дефіцит торговельного і платіжного балансів, для вирівнювання якого будуть залучатися "легкі" гроші у вигляді іноземних кредитів.
У відносинах Мінська та Москви почнеться новий "медовий місяць". Протягом усього 2007 року вони конфліктували через ціну на газ. Лукашенко звинувачував Путіна в тому, що російський президент хоче одержати контроль над білоруською економікою. Але в результаті Лукашенко, мабуть, змирився з думкою про те, що за допомогу Москви Мінську прийдеться поділитися своїми активами. У грудні між країнами відбулося "показове" примирення, а Москва навіть погодилася надати Мінську кредити в цілому на 3,5 млрд дол. Паралельно Мінськ нарощує поставки в Росію продукції свого машинобудування і транспортної промисловості. Однак колишньої "палкої" дружби очікувати вже не варто.
10. Румунія
Зростання ВВП: 5,5% (зменшення на 0,3%)
ВВП: 185 млрд дол. (при ПКС 249 млрд дол.)
Інфляція: 4,3%
ВВП на людину: 8 550 дол. (при ПКС 11 490 дол.)
Розвиток подій у Румунії в новому році обумовлений розпадом урядової коаліції "Справедливість і Правда". Створена для забезпечення вступу країни в ЄС, вона розпалася відразу ж після того, як ця мета була досягнута.
Тепер колишні союзники по коаліції - правляча Національно-ліберальна партія (НЛП) і опозиційна Демократична партія - борються за право керувати політикою держави. Імовірно, нинішній уряд меншості все-таки "доживе" до кінця своїх повноважень. До того ж зараз лідер НЛП Колін Попеску Тарічену активно намагається створити більшість із опозиційною Соціально-демократичною партією (СДП). Втім, демократи не переживають у зв'язку з можливістю створення нової більшості. Їхній лідер, президент Троян Басеску, залишається одним із найпопулярніших політиків у країні. А вже в листопаді в Румунії відбудуться чергові парламентські вибори. На думку експертів, вони відіб'ють падіння підтримки НЛП серед населення і збільшення прихильників Демократичної партії.
Правда, ці вибори традиційно приведуть до збільшення соціальних виплат. А тим часом зростання дефіциту держбюджету і поточного платіжного балансу Румунії набуває загрозливих форм. У новому році вони перевищать відповідно 3 і 13%.
*У порівнянні з 2007 роком
**ПКС - паритет купівельної спроможності
***Прогноз МВФ
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас