Державне іпотечне збільшення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державне іпотечне збільшення

Кредит&Депозит
326
Учора голова правління Державної іпотечної установи (ДІУ) Кирило Шевченко заявив, що з перепідпорядкуванням ДІУ Міністерству фінансів перед установою поставлене завдання істотно збільшити присутність ДІУ на іпотечному ринку.
Крім облігацій під держгарантії до кінця року ДІУ планує випустити власні цінні папери на 500 млн грн і рефінансувати банки на суму від 2,5 млрд грн до 5 млрд грн. Експерти вважають, що реалізація цих планів може знизити вартість всіх гривневих іпотечних кредитів.
Міністр фінансів Віктор Пинзеник поставив перед ДІУ завдання істотно збільшити присутність установи на іпотечному ринку, розповів голова правління ДІУ Кирило Шевченко. "Наші завдання можна розділити на три блоки: активне розширення діяльності, збільшення доступності наших кредитів і зниження ставок, - сказав він. - Успіх вирішення цих питань залежить від того, наскільки швидко будуть прийняті запропоновані нами зміни в законодавчі та нормативні акти".
Для виконання урядового завдання відомство має намір підвищити привабливість своїх іпотечних облігацій за рахунок зниження їхньої вартості. Планується розширити можливості для придбання соціального житла, зокрема, за рахунок зниження розміру початкового внеску з 25% до 5%.
Цього року планується продати іпотечні облігації ДІУ, забезпечені державними гарантіями в 2007 і 2008 роках, на 2 млрд грн. Крім того, уперше будуть випущені облігації без держгарантій на 500 млн грн. При цьому в ДІУ не відкидають, що цього року уряд може зобов'язати установу збільшити запланований обсяг рефінансованих кредитів до 5 млрд грн.
Державна іпотечна установа була створена Кабінетом міністрів в 2004 році для рефінансування іпотечних кредитів банків за рахунок коштів, залучених від розміщення своїх облігацій. Статутний фонд установи - 100 млн грн. Його партнерами є 72 банки. На збільшення статутного капіталу ДІУ в держбюджеті на цей рік закладено 100 млн грн, на гарантії під випуск іпотечних облігацій установи - 1 млрд грн.
Банкіри впевнені, що цього року ДІУ зможе продати облігації як на 2,5 млрд грн, так і більш ніж на 5 млрд грн. "Пропонований установою продукт протягом минулого року показав свою привабливість, і банківська система зможе освоїти такі суми, - вважає начальник відділу роздрібних продуктів ОТП Банку Олексій Руднєв. - Серед клієнтів банків попит на ці кредити є, тому що останнім часом значно покращилися ринкові умови продукту ДІУ".
Експерти відзначають, що в умовах кризи ліквідності інтерес до коштів ДІУ зростає. Для багатьох банків, що відчувають дефіцит в альтернативних джерелах фінансування, проект ДІУ стане пріоритетним. "Поки не зрозуміло, як виявить себе зовнішній ринок, тому робота ДІУ може дати значний ефект, - вважає заступник голови правління Приватбанку Юрій Кандауров. - ДІУ поки не визначає правила на ринку іпотеки, але істотно на нього впливає".
Банкіри впевнені, що через низьку вартість кредитів за програмою ДІУ (середня ставка - 12,47% у гривні) цього року будуть знижені ставки по всіх інших іпотечних гривневих продуктах. "Ресурси ДІУ потягнуть униз ціни на всі банківські іпотечні продукти, як це почало відбуватися торік, - говорить Олексій Руднєв. - Це сформує додатковий попит і спричинить збільшення вартості на нерухомість, особливо в регіонах".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас