Дорожні чеки: переваги та недоліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорожні чеки: переваги та недоліки

Фінтех і Картки
4794
Чек - це зобов'язання компанії, що його випустила, за яким вона зобов'язується оплатити його номінал (суму чека) після пред'явлення чека. Наскільки він важливий і корисний - розбирався "Простобанк Консалтинг".
Гарантований chek
Перевага дорожнього чека - це практично повна гарантія повернення суми чека навіть у випадку його втрати або крадіжки. Така гарантія забезпечується досить надійною та захищеною схемою видачі чека і прийому його до оплати. Розпорядитися чеком може тільки його власник, ім'я якого зазначене на чеку. Звірити ім’я-по батькові власника можна з паспортом або будь-яким іншим документом, що ідентифікує особу. Крім того, власник ставить на чеку свій підпис, що надалі буде слугувати зразком для звірення з підписом пред'явника чека і, знов-таки, з підписом у паспорті. Словом, хитромудро, але по суті.
Треба сказати, що підпис - один з найважливіших моментів у роботі з дорожніми чеками. Підписуючи чек, потрібно завжди пам'ятати, що цей підпис потрібно відтворити як мінімум ще один раз на тому ж самому чеку. Якщо підпис здасться працівникам банку, куди ви пред'явите до оплати свій чек, підозрілим, то вам дадуть ще дві спроби, після яких чек буде прийнятий на інкасо, і жадані гроші ви зможете одержати тільки після закінчення досить тривалого періоду, що буде потрібний для перевірки.
Як ми вже відзначали, гроші по чеку можна одержати тільки після пред'явлення документа, що засвідчує вашу особу. Вся процедура одержання іноді досить заморочлива, але всі вимоги спрямовані на те, щоб скористатися украденим або знайденим чеком для одержання готівки було важко. По-перше, буде потрібно досконало освоїти техніку підробки підпису, тому що зловмисникові прийдеться розписуватися за власника чека на очах у співробітників банку. По-друге, необхідно буде підробити документ, що засвідчує особу, так, щоб це не викликало підозри в співробітників банку. Крім того, сам бланк чека з різними ступенями захисту підробити дуже складно.
Як чек працює?
Механізм роботи з дорожніми чеками створює перешкоди не тільки для зловмисника, але і для власника втраченого чека. Щоб одержати свої гроші, власникові-невдасі, що опинився без чека, необхідно відразу ж після того, як стало ясно, що чек зник, повідомити номер чека у відділення компанії, що випустила чек, і із квитанцією, що видають при видачі чека, звернутися для одержання грошей.
Найвідоміші дорожні чеки - American Express і Thomas Cook. Менш відомі, але теж популярні у світі, Visa. Чеки в Україні не так вже й поширені, з ними працюють тільки великі банки - Правекс-Банк, Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрексімбанк, Надра та інші.
Для того щоб купити дорожній чек, потрібний паспорт і ідентифікаційний код (іноді вимагають довідки банків, де відкриті рахунки). При покупці чеків банк зазвичай бере комісійні (як правило, 1% суми номіналу, не менше 27 грн.) і вимагає, щоб покупець поставив свій підпис на кожному бланку. За кордоном для обміну чеків на готівку потрібно звертатися в банк або агентства компаній, що випускають чеки. Чеки обмінюють на місцеву валюту в 150 країнах світу, а в США дорожні чеки приймаються нарівні з готівкою.
Обмін відбудеться тільки після того, як буде проведена ідентифікація підпису та перевірений паспорт туриста. При обміні чека на гроші з туриста теж візьмуть комісійні відсотки, причому трохи вищі, ніж при продажі чека. У деяких країнах замість певного відсотка беруть фіксовану суму з кожного чека незалежно від його номіналу, так що бажано заздалегідь з'ясувати, скільки вам доведеться заплатити за переведення в готівку чекових грошей. Іменні чеки приймають інкасо, стягуючи 2% (як правило, не менше 54 грн.).
Громадянам України за наявності дозволу банку на вивіз дорожніх чеків (банк оформлює його безкоштовно) дозволяється провозити дорожні чеки на суму, що не перевищує еквівалент 6 тис. доларів.
Угору, у ріст
Останнім часом спостерігаються певні успіхи в продажі дорожніх чеків. Так, за деякими даними, у низці регіонів збільшення продажів досягає 100%. Звичайно, у першу чергу, це пов'язано зі спільною рекламою, що поки обережно, з оглядкою практикують деякі фінустанови та компанії, що випускають дорожні чеки.
За словами фахівців, у результаті таких спільних проектів при операціях з дорожніми чеками не стягується комісія. Але основна причина нинішньої динаміки обсягів операцій з дорожніми чеками полягає в тому, що люди, які їздили за кордон і розраховувалися там за товари готівковими коштами, починають розуміти, що дорожні чеки - це безпечна альтернатива готівці.
У нашій державі культура користування даною послугою тільки формується. На Заході ж, де обсяги розрахунку чеками дуже великі, вона вироблялася десятиліттями. І хоча навряд чи в нас незабаром дорожні чеки повністю витіснять готівку, позитивні тенденції очевидні, і далі вони будуть тільки розвиватися.
Якщо для того щоб отримати готівку з картки, вам доведеться шукати банкомат, то одержати готівку за чеком можна тільки в банку або фінустанові, що співробітничає з тією, що, власне, видала чек. Більшість туристів воліють мати справу із солідними іменами банків, щоб, загоряючи де-небудь на Барбадосі, не мучитися головним болем про те, як одержати на руки свої кревні.
Дорожній чек, вважають його власники, більш ощадливий, ніж пластикова картка - користуючись чеком, людина чітко бачить всю суму, якою володіє, розрахунок карткою часто здійснюється за принципом "витрачати, поки це буде можливо". За словами Ігоря Фомічева, начальника управління вкладних і розрахункових неторгових продуктів "Укргазбанку", при покупці дорожнього чека клієнтом з нього береться комісія від 0% до 2% залежно від тарифів, установлених у банку, а от при покупці чека в клієнта комісія часто змінюється залежно від того, де був куплений чек.
Моменти на пам'ять
Перше та головне правило для власників дорожніх чеків: збираючись у подорож із чеками, потрібно записати у свій щоденник телефони технічної підтримки та адреси офісів, у яких можна одержати готівку або заявити про пропажу чеків. Також потрібно врахувати деякі деталі: приміром, із проблемами по чеках Visa прийдеться спілкуватися з оператором служби технічної підтримки англійською мовою. У випадку пропажі або втрати чеків варто звернутися в офіс компанії-емітента протягом 24 годин. Для відшкодування загублених чеків власника попросять пред'явити договір про покупку чеків (або відповідні квитанції, корінці чеків) і посвідчення особи. Можуть попросити і довідку з поліції про пропажу. Як правило, чеки відновлюють протягом доби.
Безкоштовні номери телефонів, за якими можна додзвонитися в офіс компанії - емітента дорожніх чеків, наведені в "Угоді про покупку", що оформляється та видається клієнтові при продажі дорожнього чека. Відшкодування виплачується в обсязі зазначених у цій угоді номіналів дорожніх чеків. Вона є єдиним документом, що підтверджує приналежність загублених дорожніх чеків, тому рекомендується зберігати її окремо від дорожніх чеків, причому бажано не з іншими документами, тому що випадки втрати гаманця навіть у високорозвинених країнах, де не процвітає злодійство, - не така вже й рідкість.
Якщо трапилося так, що важливий елемент чека залитий кольоровою рідиною, вимазаний незмивною фарбою або більше чверті чека деформовано, то чек приймається на інкасо. В інших випадках чек приймається до негайної оплати при одержанні коду авторизації, що касир банку запитує в емітента.
Глобальне питання, що час від часу терзає всіх хазяїв чеків, що сумніваються: а що, якщо банк, що видав цінний папір, розориться? Вас це не повинно хвилювати. Емітентами дорожніх чеків є західні компанії з високим рейтингом надійності, які і забезпечують їхню платоспроможність. А банки, що продають дорожні чеки, - усього лише посередники в поширенні. Тому ви в будь-якому разі одержите свої гроші назад.
Переваги та недоліки чеків
На відміну від готівки, чеки мають значні переваги, що захищають гроші від крадіжки або втрати, відзначає Ігор Фомічев. Тому вони можуть бути використані тоді, коли, великий ризик втратити готівку в поїздці як по Україні та і за кордоном, при зберіганні грошей вдома. Крім того, чеки приймаються в безлічі готелів, магазинів і ресторанів як оплата товарів та послуг, при цьому здача видається готівкою. У випадку втрати, крадіжки або пошкодження чеки будуть відновлені компанією, як правило, протягом 24 годин після звернення.
Приємний момент: через наш кордон можна провозити будь-яку суму задекларованих дорожніх чеків. Але якщо відомості про дорожні чеки, що вивозяться, не внесені в декларацію, вони можуть бути вилучені митною службою. Клієнтові при покупці чеків краще поцікавитися в банку про можливість їхньої оплати в країні, у якій він їх бажає перевести в готівку.
Тепер про недолік. За словами представника "Укргазбанку", він полягає в тому, що перевести в готівку чек може тільки його безпосередній власник, винятком є ситуація, коли чек перейшов третій особі в спадщину. Перевести в готівку чек можна в безлічі фінансових установ, а також представництвах компанії - емітента чека. До слова, звернув увагу Ігор Фомічев, переведення в готівку чеків обходиться не дорожче, ніж використання пластикових карток, але використання чека більш надійне, тому що його можна легко відновити - за короткий час і безкоштовно. А також, на відміну від банківських карток, при придбанні чека клієнтові немає необхідності відкривати спеціальний рахунок і чекати виготовлення картки, операція продажу чека клієнтові займає всього кілька хвилин.
Момент із форс-мажорних: якщо трапилося так, що власник чека загинув, його родичі вправі вимагати відшкодування за платіжними інструментами. Родичі загиблого з документами про спадкування та дорожніми чеками звертаються до компанії-емітента для одержання відшкодування за цими чеками. Далі відшкодування здійснюється на загальних підставах.
Для негайної оплати дорожні чеки передавати третім особам заборонено. Можна передавати дорожні чеки третім особам для одержання готівки тільки на умові інкасо. Для цього необхідно поставити другий підпис і заповнити передавальний напис на чеку.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас