Експерти: Падіння ринку ПФТС зачепило всі ліквідні папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Падіння ринку ПФТС зачепило всі ліквідні папери

Фондовий ринок
329
Падіння ринку ПФТС зачепило всі ліквідні папери, у першу чергу, акції банківського сектора, а також акції окремих машинобудівних компаній, відзначають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" аналітики українських інвестиційних компаній.
"Інвестори, у першу чергу, виходили з найбільш ліквідних паперів - це, наприклад, акції банківського сектора. По більшості паперів, що торгуються, надто великі спреди, тому по цих акціях складно зробити великі обсяги. Акції окремих машинобудівних компаній були дуже чутливі, оскільки перед цим показали гарну динаміку", - сказав директор Dragon Capital Дмитро Тарабакін.
Інвестиційний керуючий КК "Сократ" Дмитро Омецинський відзначив, що відносно стійкими виявилися акції істотно недооцінених малоліквідних компаній: ніхто не поспішає продавати такі папери у зв'язку з їхнім дефіцитом на ринку і значному потенціалу зростання вартості.
Зі свого боку аналітик MillenniumCapital Пітер Келлер додав, що менш уразливі також акції тих "блакитних фішок", які торік не продемонстрували значного зростання, на відміну від, наприклад, паперів "Укртелекому" та "Укрнафти".
Разом з тим керівник аналітичного департаменту Dragon Capital Андрій Беспятов прогнозує гарні перспективи зростання українського фондового ринку в 2008 році. "Більше того, можливе збереження фундаментального інтересу інвесторів до деяких паперів", - сказав він.
Брокер СoncordeCapital Анастасія Назаренко додала, що інвестори, що мають довгострокові плани, повинні розуміти, що потенціал для зростання при сформованій ситуації на ринку стає ще більшим. "Ситуація на ринку надає їм гарну можливість знайти цікаві, досить дешеві папери", - відзначила вона.
Основним фактором падіння ринку ПФТС начальник сектора управління активами Укрсоцбанку Сергій Швець називає кризу на всіх фондових ринках світу, обумовлену негативними тенденціями в економіці США.
Омецинський пояснює, що очікування рецесії економіки США привело до падіння вартості акцій на більшості ринків, у тому числі і в Україні, оскільки багато економік світу залежать від збуту на американському ринку.
На думку інвестиційного керуючого КК "Сократ", фундаментальними причинами падіння фондових ринків є мільярдні втрати найбільших світових банків, що спровокували кризу ліквідності та жорсткість умов кредитування, і як наслідок, зниження споживчого попиту в США.
Експерти зійшлися на думці, що, крім зниження ставки ФРС, необхідний комплекс заходів з боку найбільших центробанків (ЦБ) світу з метою локалізації проблем, що назрівають.
Захаров, старший аналітик Трійка Діалог Україна, зокрема, відзначив, що дії ЦБ повинні бути спрямовані не тільки на усунення симптомів кризи, але і її причин.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас