Фінансова криза: Експерти не поділяють оптимізму німецьких політиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова криза: Експерти не поділяють оптимізму німецьких політиків

Фондовий ринок
859
Представники політичної еліти Німеччини закликають співгромадян до спокою. Німецькі експерти прогнозують дестабілізацію економічного зростання в країні.
Німецькі вкладники панікують і в масовому порядку позбуваються від цінних паперів, що дешевшають на очах. Часто за них це роблять комп'ютери: ледь курс акцій, наявних у їхніх портфелях, опускається до заздалегідь заданого рівня, електронний брокер автоматично виставляє акції на продаж. Виходить ефект сніжної лавини.
Канцлер Ангела Меркель спробувала заспокоїти публіку: "Громадянам у жодному разі не слід приймати поспішні рішення. Ми робимо все, щоб внести деяку стабільність у ситуацію. Не все у світі залежить від нашої волі, але в даний момент немає причин побоюватися рецесії в Європі або в Німеччині".
Міністр економіки ФРН Міхаель Глос також не бачить безпосередньої загрози для господарського механізму країни. Кон'юнктура в Німеччині стабільна, і, за оцінкою міністра, стабільною залишиться. "Більшість наших підприємств, слава Богу, не акціонерні товариства і тому лихоманка на біржі їх не стосується, - підкреслює Глос. - Тепер і капіталізація наших підприємств значно краща, ніж раніше. Важливо, щоб криза не перекинулася на виробничу сферу. І щодо цього в Німеччини сильні позиції".
На відміну від політиків, німецькі експерти налаштовані куди більш песимістично й аж ніяк не вважають, що те, що відбувається на біржі - це всього лише технічна корекція роздутих курсів.
"Підйом у Німеччині закінчився", - упевнений науковий директор інституту макроекономіки та дослідження кон'юнктури Густав Хорн. В 2008 році, за його прогнозом, зайнятість у Німеччині більше рости не буде, скоріше, вона почне знову скорочуватися.
Професор кафедри біржової та банківської справи університету в Нюрнберзі Вольфганг Герке виходить із того, що "фінансова криза без сумніву вплине на кон'юнктуру в Німеччині. Криза настільки гостра, що наше поки таке стабільне економічне зростання, напевно, сповільниться".
Під загрозою, зокрема, орієнтовані на експорт галузі німецької економіки, які в останні два роки і були, власне, головною рушійною силою промислового зростання, саме в цих галузях у першу чергу створювалися нові робочі місця.
"Зрозуміло, якщо в Америці відбудеться спад кон'юнктури, - пояснює Вольфганг Герке, - то це відчуємо і ми - наприклад, в автомобільній промисловості та інших орієнтованих на експорт галузях. Ми - не острів і залежимо від світової економіки в цілому".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас