Україна просить Польщу спростити видачу віз жителям прикордонних територій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна просить Польщу спростити видачу віз жителям прикордонних територій

226
Україна просить Польщу вивчити можливість спрощення видачі віз громадянам України, які живуть у прикордонних територіях, до моменту підписання двосторонньої угоди про малий прикордонний рух.
Про це на брифінгу повідомив керівник служби зовнішньої політики Секретаріату президента Ігор Дір.
За його словами, зараз Україна активно працює над урегулюванням ситуації на українсько-польському кордоні. Зокрема він відзначив, минулого тижня за дорученням Президента України Віктора Ющенка разом з першим заступником керівника Держмитслужби відвідав населений пункт Краковець, де вивчав ситуацію із протестом місцевих жителів через ускладнення перетинання українсько-польського кордону.
Дір висловив надію, що в найближчі два тижні українська делегація відвідає Варшаву, де разом з польськими експертами буде працювати над текстом угоди про малий прикордонний рух. У той же час Дір відзначив, що українська сторона буде просити Польщу по можливості до підписання цієї угоди спростити механізм видачі польських віз українським громадянам, особливо тим, хто проживає в зоні прикордонних територій.
"Друге питання, що на сьогодні ми також відпрацьовуємо, - це не очікуючи підписання угоди про малий прикордонний рух, і яку обговорює МЗС і наше посольство у Варшаві, - лібералізація в цей час чинних формальностей", - сказав Дір. До таких формальностей він відніс перелік документів, які повинні подавати громадяни України в консульські установи Польщі, а також строки видачі віз.
Нагадаємо, що після приєднання Польщі до Шенгенської угоди українська сторона висловила стурбованість ситуацією, що склалася на пунктах пропуску через спільний державний кордон і відзначила необхідність активізації переговорного процесу і якнайшвидшого укладання двосторонньої угоди про правила місцевого прикордонного руху.
15 січня ц.р. у Львові пройшов пікет біля генерального консульства Польщі. Більше 600 людей вимагали від Польщі підписання з Україною двосторонньої угоди про малий прикордонний рух, що дозволило б жителям 30-км зони україно-польського кордону в'їжджати на територію Польщі без віз.
За словами надзвичайного та повноважного посла Республіки Польща Яцека Ключковського, переговори щодо узгодження проекту угоди про місцевий прикордонний рух повинні пройти в січні, а його підписання - у лютому ц.р. У свою чергу міністр закордонних справ Володимир Огризко також заявив, що Україна розраховує підписати з Польщею угоду про малий прикордонний рух у лютому.
Необхідно підкреслити, що спочатку сторони планували підписати угоду в грудні 2007 р. Така домовленість була досягнута на засіданні консультаційного комітету президентів України та Польщі, що відбулося 20-21 листопада 2007 року. Відзначимо, що аналогічну угоду зі Словаччиною та Угорщиною Україна підписала перед новим роком.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас