НБУ "збиває" інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ "збиває" інфляцію

Кредит&Депозит
3274
З 1 січня він уперше у своїй історії відразу на 2% підняв дисконтну ставку - до 10%.
І це при тому, що протягом останніх півтора років відомство Володимира Стельмаха грало на зниження вартості гривневого ресурсу - востаннє НБУ піднімав свою ставку (на 0,5%) лише в серпні 2005 р.
Перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов різку зміну настроїв регулятора пояснив антиінфляційною кампанією, початою його відомством ще в 2007 р.
Дисконтна ставка - це свого роду ціновий орієнтир для вітчизняного кредитного ринку. І в центробанку розраховують, що слідом за ним ставки на свої позики стануть піднімати і їх підопічні. Після чого почнуть знижуватися темпи кредитування економіки, і як наслідок - викид грошової маси в обіг. "Завдання зниження темпів зростання інфляції сьогодні виходить на перший план.
За підсумками минулого року вона склала 16,6%, а в нинішньому прогнозується на рівні 14-16%. Ще одна актуальна проблема - це перегрів банківської системи країни, що продемонструвала в 2007 році неординарні темпи зростання: активи збільшилися відразу на 76%, кредити юридичним особам - на 65%, фізичним - на 98%", - розповів "ДС" директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.
Однак експерти сумніваються в тому, що однієї зміни дисконтної ставки буде досить для зниження темпів кредитування. "НБУ не зможе в такий спосіб значно вплинути на рівень інфляції.
По-перше, зміна дисконтної ставки в нашій країні практично не відбивається на інших макроекономічних параметрах.
По-друге, інфляція в 2007 році була спровокована в основному немонетарними причинами", - відзначив у розмові з "ДС" начальник управління по роботі з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печеріцин. Значно дієвіше для кредитного ринку і регулювання грошових агрегатів (від яких залежить інфляція), на думку фахівців, були заходи центробанку зі зв'язування грошової маси, які той почав наприкінці минулого року.
Головним чином це активне розміщення депозитних сертифікатів НБУ, які регулятор продовжує розпродавати й у січні. Під час останнього такого розміщення минулого тижня з обігу було вилучено 800 млн грн.
Не менш дієвий механізм - резервні вимоги. "На ліквідність банківської системи істотно вплинуло нове положення НБУ, що вступило в силу у листопаді 2007 р., відповідно до якого для банків стало обов'язковим формування резервів по кредитах, отриманих від іноземних фінустанов (4% суми. - "ДС")", - розповів "ДС" директор департаменту інвестиційного бізнесу Правекс-Банку Владислав Новіков.
Нагадаємо, що тоді цього виявилося досить для збільшення цін на ресурси відразу в кілька разів - до 10-12% річних. Як повідомили "ДС" у НБУ, у найближчі кілька місяців нова резервна вимога дозволить заморозити на банківських рахунках 1,5 млрд грн. Фінансисти побоюються, що висока результативність "резервних заходів" підштовхне Нацбанк до впровадження інших новацій у цій сфері.
Регулятор ще в першому кварталі піде на введення нових вимог резервування або підвищить чинні (у першу чергу по активних операціях).
З чуток, жорсткість резервування торкнеться кредитування населення, що торік перевершило всі очікування.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас