РФ погрожує Україні "адекватними заходами" у випадку вступу до НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ погрожує Україні "адекватними заходами" у випадку вступу до НАТО

264
Росія буде змушена вжити "адекватні" заходи у випадку інтеграції України в НАТО, що серйозно ускладнить російсько-українські відносини, говориться в коментарі департаменту інформації та друку МЗС РФ, пише РІА "Новости".
Раніше в Києві був опублікований лист керівників України генсекові НАТО Яапу де Хооп Схефферу, у якому говориться про заявку України на підключення до Плану дій для членства в НАТО на квітневому саміті Альянсу в Бухаресті. "У цьому контексті можлива інтеграція України в НАТО серйозно ускладнить багатопланові російсько-українські відносини. Ми будемо змушені вживати адекватних заходів", - говориться в документі МЗС РФ.
Принципова позиція відносно планів вступу України в НАТО відома, підкреслюється в документі. "Ми вважаємо, що кожна країна вільна самостійно вибирати шляхи забезпечення своєї безпеки, у тому числі через розвиток більш тісних зв'язків з військово-політичними структурами. Це право ніхто не заперечує", - говориться в коментарі.
Разом з тим нове радикальне розширення НАТО може привести до серйозного військово-політичного зсуву, що неминуче зачепить інтереси безпеки Росії, підкреслили на Смоленській площі.
"Не може також не викликати питання прагнення форсувати вступ України у військово-політичну організацію, процес трансформації якої під нові реалії, відмінні від періоду "холодної війни", досить далекий від завершення", - відзначається в документі.
Росію з Україною зв'язують двосторонні зобов'язання, зафіксовані в Договорі про дружбу, співробітництво та партнерство 1997 року, відповідно до якого сторони засновують свої відносини на принципах стратегічного партнерства, зобов'язуються утримуватися від участі або підтримки яких би то не було дій, здатних завдати шкоди безпеці іншої сторони, нагадали в МЗС РФ. "Складається враження, що нинішнє українське керівництво розглядає зближення з НАТО багато в чому як альтернативу добросусідським зв'язкам з Російською Федерацією", - відзначається в документі.
"У Росії виступають за зміцнення довіри між країнами, проти створення нових ліній напруженості в Європі. Природа сучасних ризиків і загроз безпеці вимагає інших схем міждержавної взаємодії", - говориться в коментарі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас