Ющенко ініціював розгляд РНБО ситуації на газовому ринку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко ініціював розгляд РНБО ситуації на газовому ринку України

Енергетика
185
Президент України Віктор Ющенко у вівторок звернувся до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Раїси Богатирьової із пропозицією на одному з найближчих засідань ради розглянути ситуацію на газовому ринку країни, повідомила прес-служба глави держави.
У направлених Тимошенко і Богатирьовій листах Ющенко відзначає, що в Україні склалася критична ситуація з поставками природного газу споживачам - між найбільшими учасниками ринку дотепер відсутні договори на поставку палива.
Ситуація ускладнюється критичним фінансовим становищем національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України", збитковістю діяльності з транспортування та поставки природного газу, економічно необґрунтованими цінами на газ для окремих категорій споживачів, підкреслює глава держави.
Президент України вважає, що РНБО повинна розглянути інформацію про фінансово-економічне становище державного холдингу, а також погодити шляхи його поліпшення, зокрема, ліквідації фінансових розривів.
Рада на цьому ж засіданні, на думку Ющенка, повинна розглянути ситуацію з реалізацією українськими компаніями інвестиційних будівельних проектів у Туркменістані, причини зриву строків введення в експлуатацію відповідних об'єктів і розробити шляхи налагодження відносин в цьому питанні з туркменською стороною.
Глава держави також запропонував створити робочу групу із представників Міністерства палива та енергетики, Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства закордонних справ, РНБО, секретаріату президента, "Нафтогазу України", інших зацікавлених міністерств і відомств для підготовки матеріалів засідання ради.
Органи виконавчої влади тривалий час не переглядали тарифи на транспортування та постачання природного газу, а також ціни на це паливо для теплопостачальних підприємств і населення.
Діяльність з транспортування природного газу трубопроводами, здійснювана газотранспортними організаціями, а також з реалізації природного газу окремим категоріям споживачів у результаті адміністративного стримування державою цін і тарифів стала збитковою.
Крім того, "Нафтогаз України" до цих пір не має договорів із ЗАТ "УкрГаз-Енерго", єдиним імпортером природного газу в країну, на поставку палива, що держхолдинг через свою дочірню компанію "Газ України" повинен реалізовувати теплопостачальним підприємствам і бюджетним установам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас