Держфінпослуг перевірить страхувальників на життєздатність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг перевірить страхувальників на життєздатність

372
Держфінпослуг повідомила, що проект TACIS розробив критерії визначення життєздатності українських страхових компаній.
У Лізі страхових організацій України заявили, що планують використати цю інформацію для складання рейтингів життєздатних компаній. Страховики сумніваються в об'єктивності стандартів TACIS, тому що в Україні може стабільно працювати і невелика компанія.
У розпорядженні "Комерсанта України" опинився перелік критеріїв визначення життєздатності страхових компаній (СК), розроблений для Держфінпослуг проектом TACIS "Підтримка страхового сектора України". Життєздатність СК буде визначатися за низкою фінансових, комерційних та організаційних критеріїв.
Зокрема, дохід від страхових премій від класичних страхових продуктів повинен перевищувати $5 млн у середньому за останні три роки. "Ця цифра визначена на основі практики угорського ринку: на операційні видатки в страхової компанії йде $2,5 млн і ще стільки ж на виплати", - повідомила генеральний директор Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Наталя Гудима.
Коефіцієнт перестрахування TACIS визначив на рівні 5-45% (партнери з перестрахування повинні мати високий рейтинг), а частку роздрібних продажів у портфелі страховика - вище 10%. За словами Гудими, у випадку наявності великих ризиків показник перестрахування може бути збільшений до 90%, тоді як критерій роздрібних продажів для ринку неактуальний.
За даними ЛСОУ, обсяг роздрібних продажів по ринку перевищує 20% від зібраних премій. "З 115 страховиків-членів ліги 75 компаній життєздатні, а на всьому ринку стандартам відповідає перша сотня найбільших компаній, - підрахувала Гудима. - Ми підтримуємо критерії і хочемо їх застосовувати, наприклад ранжувати компанії за життєздатністю". За словами директора департаменту страхового нагляду Держфінпослуг Вадима Коломійця, критерії TACIS у комісії тільки обговорюються і поки не будуть вноситися в ліцензійні умови компаній.
Учасники ринку сумніваються в об'єктивності критеріїв TACIS і вважають, що життєздатність СК повинні визначати рейтингові агентства. "Уже є критерії щодо капіталу, покриття резервів. Якщо вони хочуть позбутися від маленьких компаній, то потрібно не впроваджувати якісь нові стандарти, а підвищувати вимоги по вже існуючим, - упевнений президент СК "Аска" Олександр Сосіс. - Навіть якщо компанія маленька, але в неї є ліцензія, виходить, вона життєздатна. Зараз існує багато дрібних, але стабільних гравців".
За словами глави правління СК "Веста" В'ячеслава Черняхівського, СК із обсягом премій менше $5 млн може "працювати в чіткому сегменті, якому байдуже, життєздатна вона чи ні". Втім, Черняхівський визнає ризики великих обсягів перестрахування: "Вважається, що якщо 50% віддається на перестрахування, то це вже небезпечно, тому що СК попадає в залежність від перестрахувальника".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас