Зерну продовжать термін ув'язнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерну продовжать термін ув'язнення

Аграрний ринок
224
Сьогодні Мінекономіки повинне погодити проект колег з Мінагрополітики про дворазове збільшення експортної квоти на зернові.
За словами начальника департаменту розвитку аграрного ринку Анатолія Розгона, МінАП направило в Мінекономіки проект постанови про збільшення встановленої квоти (1,2 млн. т) у два рази. Пан Розгон не повідомив, як розподіляться квоти по культурах, уточнивши, що основне підвищення запропоноване по пшениці (зараз квота - 200 тис. т) і кукурудзі (600 тис. т). "Мінекономіки може їх знизити або підвищити", - говорить чиновник. Він відзначив, що до ухвалення остаточного рішення пройдуть консультації з учасниками ринку та чиновниками. "Планувалася нарада з цього питання у Томенка", - повідомив Анатолій Розгон.
Підвищення експортного ліміту означає продовження обмежень на зовнішню торгівлю зерном ще на три місяці. Чинні квоти встановлені до квітня 2008 р.
За словами шефа МінАП Юрія Мельника, квота, установлена вчора його міністерством, збігається з обсягом, що готові експортувати зернотрейдери до квітня 2008 р. Але квота 2,4 млн. т до липня 2008 р. не влаштує торговців. За словами гендиректора Української аграрної асоціації Володимира Клименка, експортери сподіваються одержати додаткову квоту на рівні 3,8 млн. т.
Паралельно трейдери заявляють про щоденні збитки у розмірі $4/т через зволікання уряду, що ніяк не може дозволити експорт зерна навіть у рамках квоти (Кабмін переніс початок експорту зерна з листопада 2007 р. на початок 2008 р., однак дотепер не розблокував торгівлю).
Експерти відзначають, що кон'юнктура світового ринку залишається досить сприятлива, щоб покрити можливі збитки. Тільки за останні півтора місяця пшениця подорожчала на $50, досягши $355/т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас