США заблокували публікацію міжнародної доповіді по Арктиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США заблокували публікацію міжнародної доповіді по Арктиці

309
США заблокували публікацію наукової доповіді, у якій міжнародна група вчених наводить оцінку діяльності з видобутку нафти та газу в арктичному регіоні, пише британська газета Independent. За інформацією газети, це було зроблено для того, щоб висновки дослідників не стали відомі до того, як уряд США проведе аукціон із продажу ліцензій на розробку нафтогазових родовищ Чукотського моря.
Наукова доповідь, у підготовці якої брали участь учені із всіх 8 країн, що претендують на природні багатства арктичного регіону, повинна була надати найсучаснішу оцінку розробки нафтогазових родовищ крайньої Півночі. Крім того, у доповідь були включені рекомендації для високопоставлених керівників країн регіону із приводу того, яким чином варто здійснювати безпечний видобуток ресурсів Арктики, які можуть становити до чверті світових запасів світових енергоресурсів. За словами вчених, доповідь, що піддалася цензурі з боку США, була підготовлена з метою впорядкування освоєння величезних запасів вуглеводнів, зосереджених в арктичному регіоні.
На початку цього місяця адміністрація Джорджа Буша зазнала критики за те, що оголосила про проведення 6 лютого аукціону, на якому будуть продані ліцензії на розробку нафтогазових родовищ на території 30 млн. акрів у Чукотському морі. Поспіх із продажем ліцензій пов'язується з тим, що Конгрес може прийняти акт, спрямований на захист білих ведмедів, що живуть у регіоні, що може значно ускладнити завдання розподілу ділянок для нафтовидобутку.
Independent повідомляє, що початкова версія міжнародної доповіді рекомендувала перед початком розробки родовищ провести масштабну оцінку можливого ефекту на такі екологічно чутливі регіони, як Чукотське море.
За деякими даними, у надрах дна Чукотського моря міститься 15 млрд. барелів придатної для видобутку нафти і 76 трлн. кубічних футів природного газу. Частина території Арктики з усіма її природними багатствами залишається спірною. Про свої права на володіння територіями навколо Північного Полюса заявляють Росія, Канада, Норвегія і Данія.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас