Ющенко похвалив Тимошенко за виплати заощаджень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко похвалив Тимошенко за виплати заощаджень

192
Президент України Віктор Ющенко закликає уряд вирішувати економічні проблеми, які будуть виникати під час повернення громадянам знецінених заощаджень.
Відповідаючи на запитання, чи можна здійснити ці виплати за два роки, Президент відмітив, що в будь-якому разі можна зробити багато чого.
"І це вже похвально. Це треба робити. Не треба закривати очі на явні проблеми, які формуються такою політикою, не треба забувати - це інфляційна складова", - відзначив він.
За словами Ющенка, всі добре розуміють, що "вкиданням" таких коштів в економіку можна не втримати показник інфляції, передбачений бюджетом на 2008 рік.
"Ця інфляція буде з'їдати набагато більше, ніж 9,6%... Якщо зараз не буде вироблена антиінфляційна політика НБУ, Мінфіну, то щоб не створилося потім враження, що одна рука дає, а інша такими ж темпами назад забирає, і від соціальних очікувань люди дуже швидко перейдуть до розчарувань", - сказав Ющенко.
Він також застеріг від популістських кроків у цій сфері. "Мені здається, що великою шкодою для національної політики в цілому можуть бути як політичний, так і соціальний популізм. Ми повинні бути тверезими, коли ми говоримо про такий тип зобов'язань", - підкреслив глава держави.
"Я, безумовно, розумію, як соціально привабливо говорити про ці речі, виконувати їх, але, з іншого боку, ми говоримо про те, що ми не повинні через соціальний або політичний популізм переступити через здоровий глузд і повернути українську економіку в період 1993 року, коли інфляція росла більшими темпами, ніж будь-який інший показник", - відмітив Ющенко.
Він нагадав, що в держбюджеті на 2008 рік на виплату компенсацій знецінених заощаджень громадян виділені 6 млрд. грн., у той час як борг держави перед вкладниками Ощадбанку та громадянами, що мають державні цінні папери, становить 131 млрд гривень станом на 1 січня 2008 року, тоді як бюджет країни на рік - 260 млрд гривень, ВВП на рік - 769 млрд гривень.
Ющенко підкреслив, що при доопрацюванні бюджету, що буде здійснюватися протягом місяця, необхідно рухатися до того, щоб забезпечити соціальні та інші зобов'язання, які є в держави. У той же час це необхідно зіставляти з економічними можливостями країни, її розвитком.
"Коли ми будемо формувати модель 2008 року, то ця рівновага - між економікою споживання та економікою виробництва - це співвідношення, безумовно, повинне бути професійно прораховано, і уточнений бюджет 2008 року, я переконаний, що він візьме на себе додаткові зобов'язання по цьому показнику, хоча ще раз підкреслюю, ці зобов'язання повинні братися винятково в межах контролю за інфляцією, контролю за стабільністю національної політики, економічним розвитком, тобто параметрами, що є базовими, фундаментальними. І я думаю, що вони стануть основою для тої дискусії, що буде в парламенті", - підкреслив Ющенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас