Зареєстровано законопроект про скасування недоторканності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зареєстровано законопроект про скасування недоторканності

168
У Верховній Раді зареєстрований законопроект про внесення змін в Конституцію (щодо обмеження депутатської недоторканності), авторами якого є голова фракції "Наша Україна - Народна Самооборона" В'ячеслав Кириленко та глава фракції БЮТ Іван Кириленко, повідомляє прес-служба блоку НУНС.
Законопроектом передбачається внести зміни в Конституцію України, виклавши статтю 80 у такій редакції: "Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичну відповідальність за результати голосування або висловлювання в парламенті і його органах, за винятком відповідальності за образу або наклеп".
Абсолютизація недоторканності в Україні унеможливила притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності і привела до їхньої безкарності, розквіту політичної корупції, казнокрадства та уседозволеності, - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.
Необґрунтований розвиток норм статті 80 Конституції України в Законі України "Про статус народного депутата України", Регламенті Верховної Ради України вступив у протиріччя з одним з основних положень Конституції України, відповідно до якого громадяни мають рівні конституційні права та свободи і є рівними перед законом (частина перша ст. 24). Правовий режим, що сформувався, замість необхідності забезпечення депутатові свободи висловлювань і голосувань у парламенті, поставив його над законом, наділив необмеженими імунітетом і привілеями, у тому числі і матеріального характеру за рахунок коштів державного бюджету, - відзначено в пояснювальній записці.
Автори законопроекту відзначають, що "необхідність змін до статті 80 Конституції України щодо гарантій депутатської недоторканності вже давно є невідкладною потребою, але з тих чи інших політичних міркувань прийняття цих змін постійно гальмувалося".
На їхню думку, прийняття цього законопроекту "має за мету привести інститут депутатської недоторканності в Україні у відповідність із міжнародними правовими стандартами, усунути протиріччя в чинній Конституції та законодавстві України, забезпечити рівність громадян України перед законом, подолати корупцію в парламенті та припинити зловживання правом з боку народних депутатів України, створити необхідні правові умови для безперешкодного та ефективного здійснення ними депутатських повноважень".
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас