Євро може повторити падіння долара на фоні збільшення зарплат та уповільнення економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро може повторити падіння долара на фоні збільшення зарплат та уповільнення економічного зростання

Валюта
2257
Євро може повторити падіння долара у зв'язку з тим, що збільшення зарплат буде сприяти уповільненню економічного зростання, повідомило агентство Bloomberg.
Німецька залізнична профспілка, що об'єднує 30 тис. чоловік, минулого тижня домоглася збільшення зарплати на 11%, незважаючи на заклик Європейського центробанку звести вимоги до мінімуму. До половини з 150 млн працівників єврозони можуть використати це як орієнтир на переговорах про зарплату цього року, вважає економіст Bank of America Хольгер Шмідінг.
Підвищення зарплат може змусити главу ЄЦБ Жан-Клода Тріше тримати базову ставку на рівні шестирічного максимуму довше, ніж йому б хотілося, з метою стримування інфляції, вважає аналітик UBS Джеффрі Ю. Чим довше вони будуть тримати ставку, тим вищий ризик для економічного зростання і позицій євро.
"Інвестори, які вкладають у зростання, виходять із євро, - відзначає Джеффрі Ю. - На наш погляд, вартість європейських активів неприваблива".
З початку минулого тижня євро подешевів до долара на 2% і досяг на торгах у понеділок $1,4457 - тритижневого мінімуму. За прогнозом 43 аналітиків, опитаних Bloomberg, цього року євро знизиться до долара на 3,2% - до $1,4, а в наступному опуститься ще на 7% - до $1,3.
ЄЦБ не допустить розкручування інфляції і буде вживати попереджувальних заходів, заявив Ж.-К. Тріше 10 січня. Минулого місяця банк виступив із прогнозом, що цього року інфляція складе 2,5%, перевищивши цільовий рівень 2%.
"Чим довше бариться ЄЦБ, тим більше він ризикує зростанням, і це тисне на євро", - вважає стратег CBA Europe Дівьянг Шах.
На думку опитаних Bloomberg економістів, зростання ВВП єврозони може сповільнитися цього року до 1,8% з 2,6% в 2007 році.
Аналітики Deutsche Bank вважають, що в першому півріччі євро може подорожчати до долара до $1,55 у міру остигання економіки США, а потім опуститися наприкінці року до $1,37 і до $1,3 в 2009 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас