Чи стане фунт другим доларом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи стане фунт другим доларом?

Валюта
377
Імовірність дуже велика. Зміни валютних курсів зараз, м'яко говорячи, непередбачені. Але цей прогноз, швидше за все, виправдається. До того ж, багато хто розраховують на це. Саме така можливість - стати другим доларом - стала головною причиною, з якої Великобританія зволіла триматися осторонь від Єврозони.
Як і в США, у Великобританії активно розвивалося кредитування, скажено росли ціни на житло, повільно накопичувалися приватні та державні заощадження і збільшувався в розмірах дефіцит поточного рахунка. Як і в США, Великобританія з початку 2000 увібрала в себе більшу частину вільних коштів іншого світу.
Коротко говорячи, це одна з канонічних "англо-саксонських" економік. І все-таки, з багатьом аспектів положення Великобританії набагато гірше, ніж положення США. Марафон цін на житло у Великобританії, до речі кажучи, був набагато довший, ніж у США. Майже за всіма показниками оцінка житла і заборгованість домогосподарств як і раніше тяжіє до екстремальних значень.
Наведемо один приклад: наприкінці 2006 року заборгованість приватних осіб з іпотечних кредитів становила 126% від розташовуваного доходу в порівнянні лише з 104% у США. Більш того, дефіцит поточного рахунка у Великобританії в третьому кварталі 2007 року склав 5.7% від ВВП, і це знову більше, ніж у США. У дійсності ж він був ще більше. Як вважає Ендрю Смітерс із лондонської дослідницької компанії Smithers & Co, розмір дефіциту сильно недооцінюється через використання прийнятих у даний момент статистичних методів розрахунків.
Нерозподілений прибуток від прямих інвестицій включається в дані з інвестиційного доходу, а портфельних інвестицій - немає. Оскільки в портфелях іноземних інвесторів знаходиться велика частка акцій багатонаціональних підприємств із центром у Лондоні, це перебільшує чистий дохід від інвестицій у Великобританії. Реальний дефіцит поточного рахунка Великобританії, можливо, наближався до 7% від ВВП.
Проте, донедавна фунт залишався дуже сильною валютою. Навіть у грудні минулого року зважений з торгівлі реальний валютний курс, розрахований JPMorgan, на 7% перевищував середній курс із 1970 року. За рік до цього він перевищував середнє значення майже на 14%. За останні 37 років реальний валютний курс фунта був такий же високим, як і рік тому тільки на початку 2004 року, у період із середини 1997 року до середини 2000 року та із середини 1980 року до середини 1981 року.
Проти долара фунт досяг вершини в листопаді минулого року на рівні $2.11. Це стало найвищим значенням з 1981 року, більш ніж на 50% вище курсу в середині 2001 року. Однак валюта може довгий час утримувати такі високі рівні. Зміцнення було обумовлено стабільною економікою країни, відкритими ринками капіталу і найвищими номінальними процентними ставками серед провідних країн Великої Сімки. Але тепер економічне зростання, схоже, почне різко уповільнюватися, короткотермінові процентні ставки - падати, а ринки капіталу - вгасати на тлі кредитної кризи.
Чи потрібно турбуватися через те, що фунт продовжує падати? Моя відповідь - звичайно немає. Ті, хто звик недорого відпочивати за кордоном, будуть засмучені. Однак, як говорить народна мудрість, не все коту масляна. Цілком імовірно, що кредитна криза й викликана ним корекція на ринку житла призведуть до різкого скорочення споживання цього року. Але, з огляду на той факт, що дефіцит приватного сектора Великобританії становить 3% від ВВП, а заощадження домогосподарств у третьому кварталі 2007 року склали лише 3.4% від розташовуваного доходу, це також вкрай бажано. У короткотерміновій і середньотерміновій перспективах така корекція, швидше за все, викличе істотне уповільнення темпів розвитку економіки, а можливо і скорочення протягом одного або більше кварталів. Скорегувати фінансову політику практично неможливо без скасування фінансових правил.
Насправді, якщо відкинути їх убік, низькі показники інфляції можуть виявитися недостовірними, що зробить будь-які політичні дії вкрай ризикованими. Однак коментарі прем'єр-міністра Гордона Брауна та міністра фінансів Алістера Дарлінга відносно перспектив інфляції та кредитно-грошової політики подібні тим, які були озвучені на початку місяця, і є не що іншим як загроза, особливо беручи до уваги, що переобрання голови Банку Англії все ще залишається під сумнівом (прим. ProFinance.ru: виступаючи 7 січня Браун заявив, що країну чекає "небезпечний" рік з економічної точки зору).
Він підкреслив, що зростаючі ціни на енергоносії та вимоги підвищення заробітної плати можуть звести нанівець його спроби обробитися з інфляцією. Однак Браун вважає, що ослаблення економіки буде незначним, і вже в 2009 році почнеться відновлення).
Проте, я не хочу бути занадто критичним щодо Брауна, оскільки він урятував Великобританію від євро. Труднощі наступного року, а може і двох років, без сумніву, знову розбудять від сну прихильників єдиної валюти. Але якби Великобританія входила до Єврозони і, у зв'язку із цим, володіла б ще більш низькими процентними ставками, то кредитний бум став би ще більш масштабним, а майбутня корекція - ще більш хворобливою. У даний момент Великобританії необхідно перейти на економіку, що характеризується більш низькими реальними цінами на житло, збільшенням накопичень, скороченням дефіциту поточного рахунка і більш низьким реальним валютним курсом.
Така зміна буде набагато більш ефективною, якщо знизити номінальний валютний курс, а не проводити роки в стані "конкурентної дефляції", що, приміром, може чекати Іспанію. Британські політики повинні сконцентруватися винятково на збереженні вірогідно низької інфляції.
Це конче потрібно, щоб відступ фунта не перетворилося в панічну втечу. Йдучи з поза коректуванням, швидше за все, не зможуть компенсувати уповільнення внутрішнього попиту, особливо, з огляду на обмеження фінансової політики. Отже, висновок такий: незбалансоване зростання не може тривати вічно. Великобританія просто повинна триматися мужньо, дивлячись як економіка і валюта спускаються з небес на землю. Те ж саме я раджу й уряду. текст посилання
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас