ІСІ переманюють квартирних спекулянтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ переманюють квартирних спекулянтів

Нерухомість
2344
Одна із причин цього явища - розвиток інститутів спільного інвестування.
За даними генерального директора "Української Торговельної Гільдії" Вадима Непосєдова, протягом серпня-вересня ринок практично завмер. Якщо на первинному ринку будівельним компаніям вдавалося продавати дві-п'ять квартир протягом місяця, то на вторинному ринку обсяг угод наблизився до нуля. Але аналітики продовжували прогнозувати подальше збільшення цін, обумовлене підвищеним попитом і низькими темпами будівництва.
Очевидно, свій внесок в уповільнення зростання цін на нерухомість внесла іпотечна криза в США. У щорічній доповіді Global Risks-2008, підготовленій для Світового економічного форуму (СЕФ), імовірність обвалу цін на нерухомість та інші активи в США, Великобританії і Європі одержала оцінку 4,5 бали за п'ятибальною шкалою.
Але українська економіка не настільки інтегрована у світову, тому глобальні кризи відображаються на нашому ринку не настільки істотно.
На думку стратега ІК "Альфа Капітал Україна" Сергія Кульпинського, ціни на ринку нерухомості сповільнили зростання через збільшення ставок по іпотечних кредитах, уповільнення збільшення реального наявного доходу населення з 16% в 2006 р. до 12,5% в 2007 р. і зниження інтересу інвесторів до сегмента житлової нерухомості.
"До речі, в інвесторів, у першу чергу інституціональних, за останній рік зріс інтерес до більш рентабельної комерційної та торговельної нерухомості, що веде до переорієнтування потоків у даний сегмент, - відзначає експерт. - Що стосується торговельної нерухомості, то тут рентабельність досягається за рахунок кредитування населення на покупки в роздрібних мережах, які і збільшили роздрібний товарообіг торік до рекордних 29%".
На думку аналітиків, штучно створений бум споживання і є одним з факторів, що стимулюють інфляцію. "Зростання депозитів населення в 2007 р. склало 57,27 млрд. грн., у той же час обсяг кредитів населенню виріс на 75,96 млрд. грн., - розповідає директор КУА "Магістр" Сергій Січкар. - Таким чином, на ринок надійшло близько 19 млрд. грн.".
Учасники ринку відзначають, що інфляція не є основним чинником зміни цін на ринку нерухомості. "В останні кілька років нерухомість була високоприбутковим інструментом інвестування, а зараз потенціал для значного збільшення цін є тільки в регіонах", - вважає начальник відділу аналізу Діамантбанку Михайло Ігнатенко.
За його словами, реальний і платоспроможний попит з метою проживання, а не інвестування практично відсутній, тому високі темпи збільшення інфляції не змогли прямо вплинути на ринок нерухомості. "Ціни і так завищені в рази, їхня динаміка не може порівнюватися з цінами на товари першої необхідності, - говорить експерт. - А виходить, інвестори, орієнтовані на високу прибутковість, змушені шукати альтернативні способи вкладення коштів (наприклад, земля, ПІФи)".
З іншого боку, директор КУА "Дельта-Капітал" Сергій Савчук вважає, що якщо обсяг ринку ІСІ, що наближається до позначки 3 млрд. грн., ще далекий від ринку депозитів (143 млрд. грн.) і говорити про серйозний його вплив на стримування інфляції не доводиться, то по ринку нерухомості він вдарив дуже серйозно. "Спекулятивна складова ринку нерухомості в 2007 р. сильно ослаблена ривком фондового ринку та розвитком ринку інститутів спільного інвестування. І дана тенденція в 2008 р. тільки збільшиться", - стверджує він.
"Тенденція активного зростання фондового ринку на тлі уповільнення зростання на ринку нерухомості однозначно простежується в 2007 р.,- погоджується з колегою директор з інвестиційної політики та управління фондовими активами ФПК "Біс-холдинг" Ірина Охременко.- Хоча не можна говорити про те, що винятково успіхи першого стали причиною провалу на другому, але, думаю, що частина коштів на фондовий ринок цілком могла прийти з ринку нерухомості, що охолоджується".
2007 р. ознаменувався небувалим і практично безперервним збільшенням індексу ПФТС (135% проти 44% в 2006 р.), а обсяги операцій торговців акціями на організованому фондовому ринку перевалили за 10 млрд. грн. - проти 6,1 млрд. грн. в 2006 р. Також на 40% виросла кількість невенчурних ІСІ.
"За даними УАІБ, за дев'ять місяців 2007 р. активів невенчурних ІСІ в управлінні КУА до початку четвертого кварталу нагромадилося 2,5 млрд. грн., що у два рази перевищує значення цього ж показника на початок року, причому левова частка приросту припала на відкриті та інтервальні інвестиційні фонди, які найбільш прийнятні для інвесторів-початківців серед фізичних осіб", - підкреслює Ірина Охременко.
Ці факти, на її думку, говорять про масовий вихід на фондовий ринок фізичних осіб і також можуть слугувати непрямим підтвердженням перерозподілу коштів між ринками нерухомості та фондовим.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас