Україна готується до виробництва ядерного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готується до виробництва ядерного палива

Енергетика
383
Україна зробила перші кроки у створенні виробництва ядерного палива. Наприкінці минулого тижня міністр палива та енергетики Юрій Продан доручив розробити техніко-економічне обґрунтування будівництва заводу з виготовлення елементів для виробництва ядерного палива.
На думку експертів, для реалізації заявлених планів Україні прийдеться залучити партнера, що володіє технологією такого виробництва. Серед найбільш імовірних кандидатів вони називають російський "Атоменергопром" та американський Westinghouse, чиє паливо зараз використовується українськими АЕС.
Як повідомила прес-служба Міністерства палива та енергетики, у минулий четвер глава відомства Юрій Продан на нараді з керівниками підприємств атомно-промислового комплексу обговорив питання виготовлення в Україні елементів для виробництва ядерного палива і його складових.
За його підсумками міністр доручив до 2009 року розробити техніко-економічне обґрунтування будівництва заводу з виробництва елементів для ядерного палива. Створення повного циклу виробництва ядерного палива до 2030 року передбачено "Енергетичною стратегією України на період до 2030 року". Для цього необхідно побудувати підприємства зі збагачення урану.
Зараз Україна лише на 30% забезпечує себе ураном, необхідним для виробництва ядерного палива, говорить заступник міністра палива та енергетики Юрій Недашковський. При цьому контракт із основним постачальником ядерного палива - російським Твелом (входить у держконцерн ВАТ "Атоменергопром") - діє до 2010 року. "Зараз ми обговорюємо умови постачання палива після 2010 року, - говорить Недашковський. - Одним з головних завдань нашої атомної промисловості є перехід на повне самозабезпечення сировиною до 2015-2017 року".
На думку учасників ринку, основною складністю в створенні повного циклу виробництва ядерного палива в Україні стане відсутність наукової бази та професійних кадрів. "Україна не має у своєму розпорядженні технології для виробництва ядерного палива. Крім того, відсутність проектувальників і конструкторів для реалізації проекту з будівництва заводу зажадає залучення партнерів", - говорить високопоставлене джерело в "Енергоатомі".
Таким партнером, за словами співрозмовника, може стати компанія, чиє паливо вже використовується на АЕС України. Крім Росії на українських АЕС зараз проходить апробацію паливо виробництва Westinghousе (США).
Представник Westinghousе в Україні Світлана Меркулова повідомила, що компанія розглядає можливість співробітництва з українською стороною. "Хоча конкретних переговорів ще не було", - відзначила вона.
У той же час у російському "Атоменергопромі" вважають, що мають більше шансів на партнерство з Україною. "Якщо покласти на вагу потенціали Росії та Westinghousе, то з економічної точки зору перший переважує. Росія володіє величезною, більш ніж п'ятдесятилітньою науковою базою з виробництва ядерного палива", - говорять в компанії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас