Ющенко скасує сертифікати та ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко скасує сертифікати та ліцензії

15149
Президент Віктор Ющенко запропонував модернізувати систему держрегулювання бізнесу, скасувавши обов'язковість більшості сертифікатів і ліцензій.
Ці ініціативи, засновані на рекомендаціях міжнародних організацій, підтримує Партія регіонів, що підвищує їхні шанси на затвердження парламентом.
Проекти законів повинні зробити необов'язковим одержання підприємствами більшості існуючих сертифікатів, які будуть замінені на проходження санітарного контролю. Затверджувати перелік товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації, буде Кабінет міністрів.
Одночасно пропонується скоротити перелік видів господарської діяльності, для здійснення яких необхідна ліцензія (планується скасувати ліцензування автовиробництва, заготівлі та переробки металобрухту, виконання ювелірних і топографічних робіт, турагентської і фізкультурно-оздоровчої діяльності).
А законопроект Про перелік документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності встановлює для підприємств вичерпний список дозвільних документів. Для контролю за якістю реалізованої продукції та захисту прав споживачів буде створена служба ринкового контролю.
Ці документи були розроблені за участі колишнього складу Міністерства економіки, Держкомпідприємництва, Міжнародної фінансової корпорації (IFC), міжнародної експертної організації Блакитна стрічка та TIBA (проект USAID).
Експерти побоюються, що реформу можуть загальмувати місцеві органи влади.
У вересні Віктор Ющенко вже пропонував скасувати обов'язкову стандартизацію та сертифікацію товарів.
Раніше це питання піднімала українська Національна асоціація розвитку торгівлі та сервісу.
Як заявляв глава асоціації Андрій Близнюк, у цей час Держспоживстандарт проводить сертифікацію товару при його входженні на ринок, потім, ще раз на оптовій ланці і, нарешті, у роздрібній торгівлі Управління із захисту прав споживачів проводить перевірку якості продукції, сертифікованої Держспоживстандартом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас