МВС запропонувало банкам вкрадені паспорти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВС запропонувало банкам вкрадені паспорти

Кримінал
664
Міністерство внутрішніх справ має намір укласти з банками договори про продаж їм даних про загублені паспорти.
Це дозволить банкам виявляти шахраїв, які одержують кредити по украдених паспортах, і знизити ризики неповернення споживчих кредитів. Банкіри визнають, що зараз одержують такі бази даних нелегальними шляхами, але інформація в них швидко застаріває. Тому вони наполягають на одержанні даних про паспорти в режимі реального часу.
Наприкінці минулого тижня Асоціація українських банків обговорила з банками проект договору із МВС про одержання доступу до бази даних загублених або вкрадених паспортів. "Для виконання указу президента банки повинні одержати можливість перевіряти певні паспортні дані", - сказала віце-президент Асоціації українських банків, генеральний директор Першого всеукраїнського бюро кредитних історій Антоніна Паламарчук.
Відповідно до проекту договору, МВС за запитом банку буде надавати йому інформацію про те, чи перебуває на особливому обліку в міліції паспорт, з яким клієнт звернувся в банк за одержанням кредиту, або для відкриття банківського рахунку. Вартість виконаних інформаційних послуг буде залежати від кількості запитів банку у МВС. У випадку невиконання договору (невірне надання інформації банку) МВС у повному обсязі відшкодує банку завдані збитки.
Банкіри відзначають, що необхідність в одержанні інформації про украдені паспорти назріла давно, особливо після різкої активізації споживчого кредитування - в 2007 році кредитний портфель банків фізичним особам виріс на 97,8%, до 155,34 млрд грн. Ще в 2006 році була створена робоча група зі співробітників МВС і Нацбанку, що повинна була відпрацювати варіанти такої взаємодії, а інформаційно-довідкова система про загублені документи повинна була бути створена до 1 лютого 2007 року.
Однак перший проект договору з'явився тільки зараз. "Чим більшою буде база і чим швидше вона буде поповнюватися, тим простіше буде скоротити число людей, що бігають по банках із загубленими паспортами, намагаючись одержати кредити, - говорить голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. - У такий спосіб можна знизити банківські ризики, зменшити витрати на формування резервів а, отже, кредитну ставку".
За інформацією начальника відділу роздрібних продуктів ОТП Банку Олексія Руднєва, позики по загублених паспортах можуть становити від 5% до 30% портфеля беззаставних кредитів готівкою роздрібних банків. "Успішність роботи банку в цьому бізнесі залежить від наявності такої бази", - розповідає банкір.
Втім, експерти говорять, що банки, намагаючись знизити ризики, уже купують бази даних МВС неофіційно. "Але, як правило, банки купують базу, що застаріла на півроку, тому буде добре, якщо буде доступ до свіжої бази", - говорить голова правління банку НРБ Владислав Кравець. Банки намагаються частіше оновлювати ці бази.
За словами одного з банкірів, нелегальна база даних паспортів, загублених за останні три місяці, коштує $5-10 тис., її оновлення - $500. "Інформація актуальна протягом одного-двох місяців, тому для нас оперативність її одержання критична. У нас, як у декількох інших великих гравців на споживчому ринку, є окремі люди, що займаються цим питанням, - говорить глава ради директорів банку "Дельта" Микола Лагун. - Укладання договору із МВС буде формалізацією таких відносин". Самі банкіри не поспішають підписувати договори із МВС і мають намір доопрацювати проект документа.
"Ми поки не обговорюємо навіть тарифну політику співробітництва, - повідомила Паламарчук. - Необхідно доопрацювати ці договори та розглядати співробітництво з погляду створення системи роботи із МВС.
Як, втім, і з іншими державними органами, наприклад податковою адміністрацією". Крім того, за словами банкірів, у МВС немає єдиної бази паспортів. "У них є локальна база даних усередині районів та областей, а централізованої по всій Україні в режимі онлайн немає. МВС повинне створити консолідований продукт, і тоді послуги будуть коштувати дорого по праву", - стверджує керівник одного з банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас