На азіатських ринках трапився найпотужніший обвал з жовтня 2005 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На азіатських ринках трапився найпотужніший обвал з жовтня 2005 року

Фондовий ринок
949
Потужний обвал відбувся 21 січня на Токійській фондовій біржі, головному експортному ринку для Японії. До завершення торгів на 3,86% впав індекс Nikkei, що фіксує курси акцій 225 провідних компаній країни. Він втратив 535,35 пунктів і скотився до рівня 13,325.94 пункту. Це найнижча позначка з жовтня 2005 року.
Під час відсутності перспектив поліпшення кон'юнктури в США найбільше від падіння постраждали тісно пов'язані з американським ринком автомобільні, електротехнічні, металургійні компанії. Різко впали, зокрема, ціни на акції таких провідних корпорацій як Toyota, Honda, Sony, Matsushita Electric.
Негативні тенденції на Токійській фондовій біржі, другій у світі за обсягами операцій після Нью-Йоркської, помітні з початку січня. Індекс Nikkei у січні впав більш ніж на 12% у порівнянні з останнім днем операцій у грудні.
Приводом для сьогоднішнього обвалу стало глибоке розчарування інвесторів тільки що оголошеними екстреними заходами американської адміністрації із запобігання економічного спаду в США. У п'ятницю 18 січня президент Джордж Буш оприлюднив пакет заходів щодо стимулювання кон'юнктури на загальну суму близько 145 млрд доларів.
Податковий пакет Буша припускає тимчасове зниження податків з можливістю пролонгації його дії. Схожі заходи Буш почав в 2001 році, нагадують "Відомості", коли луснула бульбашка на ринку Nasdaq, а економіка сповільнилася. Це допомогло збільшити споживчі витрати та зупинити нетривалу рецесію.
Чиновники адміністрації США готові повернути самотнім американцям до 800 доларів зі сплаченого ними прибуткового податку, а сімейним парам - до 1600 доларів. Конгресмени-демократи пропонують не поширювати ці пільги на платників податків, що заробляють більше 85 тисяч доларів на рік. Але вони хочуть, щоб безробітні та бідняки, що не платять прибутковий податок, одержали ту ж суму з бюджету.
Білому дому обидві ідеї не подобаються, тому що прибутковий податок не платять 57 млн із 149 млн домогосподарств США, хоча в 30 млн із них є заробітки.
Передбачені податкові відрахування і для компаній - вони повинні діяти більше року, мета - стимулювати їх до негайних інвестицій, заявив міністр фінансів Генрі Полсон, що вважає, що пакет податкових послаблень дозволить створити 0,5 млн робочих місць.
Однак цей пакет заходів не справив особливого враження на бізнес - на Нью-Йоркській фондовій біржі напередодні було відзначено нове падіння курсів акцій.
Крім Токіо котирування акцій сьогодні впали на всіх біржах Азіатсько-Тихоокеанського регіону - від Індії до Австралії.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас