Спекулятивна примха... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спекулятивна примха...

Фондовий ринок
1992
Інвестиційні сертифікати знову обіцяють надприбутки...
Дивна річ: іноземці вже не один рік знімають вершки на нашому фондовому ринку, а переважна частина населення навіть не уявляє, як це можна зробити. Хоча заробляти на українських акціях простіше простішого.
Потрібно просто відкрити свого роду депозит. Тільки не в банку, а в компанії з управління активами, чиї фонди б'ють рекорди. Великих знань тут не потрібно. Ризики, щоправда, високі, але не настільки, щоб порівнювати вкладення в сертифікати із грою в рулетку.
Скоріше, вони аналогічні покупці житла в новобудовах, коли майбутні мешканці вносять гроші у фонди, опікувані компаніями з управління активами.
Відразу відзначимо, що наша стаття суперечить чинному законодавству. В Україні заборонено гарантувати дохід з інвестиційних сертифікатів. Але, ризикнувши особистою свободою і розпискою про невиїзд, "Личный счет" все-таки оцінив перспективи фондів.
"Фондовий ринок у найближчі 3-5 років буде стрімко рости, - впевнений управляючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін. – В цьому році, обсяг активів інститутів спільного інвестування зросте в 3-4 рази - з нинішніх 2 млрд грн до 10 млрд грн". І частину цих грошей гравці фондового ринку сподіваються одержати від населення.
На вибір приватному інвестору пропонуються закриті фонди, що вкладають гроші переважно в акції, відкриті та інтервальні, і сповідують принцип "яйця в різних кошиках".
Перші в 2007-му принесли понад 100% річних. Деяким вдалося досягти навіть 160-180%. Причому таку прибутковість показали фонди, під управлінням компаній з бездоганною репутацією. В 2008-му можна сміливо розраховувати на подвоєння стартового капіталу. Варто мати на увазі, що швидко продати сертифікати закритих фондів не вдасться. Вони розраховані на тривалі вкладення - до 5 років.
Для інвестицій на короткі терміни підійдуть відкриті та інтервальні фонди. Вони хоч і менш ризиковані, але теж здатні приносити непоганий прибуток. Верхня межа 2007-го - 120% річних. Аналітики прогнозують в 2008-му вдвічі меншу прибутковість - 50-60%.
Такі фонди, на думку Андрія Золотухіна, дозволяють не тільки захистити заощадження від інфляції, але і заробити на економічному зростанні. Адже чим більша інфляція, тим вищі ціни і продажі в компаній, і відповідно економіка росте швидше.
"А це позитивно впливає на збільшення вартості акцій компаній", - резюмує Золотухін.
Найменш цікаві для інвестування, на думку директора з управління активами інвестиційної групи "АРТ-Капітал" В'ячеслава Маслєннікова, галузеві, індексні фонди та фонди нерухомості.
"Фонди нерухомості, що інвестують у житлову нерухомість, вичерпали свій потенціал, тому що збільшення цін на цьому ринку припинилося", - вважає експерт.
Вкладення у сертифікати мають ще одну особливість. У жодному разі не можна витрачати на їх покупку останні гроші.
"Потрібно пам'ятати, що динаміка вартості сертифікатів інвестфондів прямо залежить від двох факторів - поведінки ринку і професіоналізму керуючого. І якщо на перше впливати окремий інвестор не може, то друге - повністю в його владі", - вважає Золотухін.
Наталя Гамоля
За матеріалами:
Особовий Рахунок
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас